Od krede do GPS-a

Tanja Milaković
Od krede do GPS-a

Od Kostarike do Egipta, djeca svakog jutra ustaju, pakuju knjige i odlaze u školu. Đačke muke, ipak, nisu svuda iste.

Jer dok se u nekim krajevima svijeta časovi pohađaju u improvizovanim učionicama, u drugima ih prekidaju ratni napadi ili sukobi narko-kartela, a u trećima đaci znanje stiču u novim učionicama opremljenim najmodernijom tehnologijom.

U nekim zemljama škole su toliko siromašne da je teško povjerovati da tamošnji đaci bilo šta nauče.

Đaci u Maliju umjesto u sveske, kredom pišu na tablama, a većinu stolica i klupa oteli su im islamisti nakon što su islamističke mete u februaru bombardovane od strane Francuza. Napadi islamskih terorista u Maliju postali su uobičajeni, pa tako ni najmlađi nisu pošteđeni.

U Južnom Sudanu većina škola su improvizovane učionice, a mnoge od njih postoje zahvaljujući sponzorstvu nevladinih organizacija. Usljed nedostatka prostora i manjka infrastrukture nastava se održava i na otvorenom.

Slična situacija je i u Avganistanu gdje je obrazovni sistem potpuno razoren posljednjih decenija zbog sovjetske invazije sedamdesetih godina, građanskog rata devedesetih i talibanske vladavine. Škole na otvorenom ni tamo nisu nikakva rijetkost.

S duge strane, školski sistem je u Kini posljednjih godina toliko uznapredovao da je svaki učenik u Pekingu dobio mobilni telefon sa GPS lokatorom, čime je riješen gorući problem nestanka djece.

Moderne učionice i savremena oprema tipične su i za Francusku, kao i za Finsku, čiji se školski sistem smatra najboljim na svijetu.

U pojedinim zemljama veliki društveni problemi opterećuju i đake u školama, gdje se njihovom rješavanju ili ublažavanju posvećuje velika pažnja.

Tako na primjer na časovima fizičkog vaspitanja u Indiji djevojčice vježbaju samoodbranu sa instruktorima. To je česta praksa u ovoj zemlji iz koje često stižu izvještaji o grupnim silovanjima.

Izraelske škole su kao standardnu proceduru uvele vježbe za slučaj bombardovanja ili raketnog napada. Ove vježbe imaju za cilj da djecu pripreme za potencijalnu opasnost od napada Gaze, Libana, Sirije i Irana.

Japan

U Japanu osnovna škola traje šest godina odnosno od šeste do dvaneste godine života i predstavlja dio obaveznog obrazovanja. Postoje javne i privatne osnovne škole. Obrazovanje u javnim osnovnim školama je besplatno, a roditelji moraju da djeci obezbijede uniformu, set za matematiku i kaligrafski set. Red, rad i disciplina - tako se u najkraćem može opisati japanski školski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana