Od klime strahuje 100 miliona ljudi

Agencije
Od klime strahuje 100 miliona ljudi

Rim - Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je da bi udruženo djelovanje dva meteorološka fenomena, "El Ninja" i "La Ninje", moglo do kraja godine da zahvati 100 miliona ljudi.

FAO procjenjuje da za oko 60 miliona ljudi, od kojih su dvije trećine u istočnoj i južnoj Africi, zbog suša povezanih s "El Ninjom" prijeti nestašica hrane.

"El Ninjo" je klimatski fenomen koji se javlja kad temperatura vode u Tihom okeanu postane abnormalno visoka.

Uticaj "La Ninje", pojave kada se voda u istočnom Tihom okeanu nakon "El Ninja" hladi, nije toliko ozbiljan, ali se povezuje sa poplavama i sušama.

- "El Ninjo" je uzrokovao prvenstveno prehrambene i poljoprivredne krize - rekao je predsednik FAO Žoze Gracijano da Silva tokom sastanka agencija UN u Rimu na kojem je raspravljano o uticaju "El Ninja" na Afriku i pacifički dio Azije.

Da Silva je istakao da je potrebno oko četiri milijarde dolara da bi bile zadovoljene potrebe država pogođenih "El Ninjom".

UN pozivaju vlade i međunarodnu zajednicu da povećaju napore za ojačavanje otpornosti "jako osjetljivih" zajednica koje se teško prehranjuju i pomognu im da se pripreme za "La Ninju". FAO je obezbijedio dodatni novac za poljoprivredu i prehranu, kao i novac za pripremu za katastrofu.

- FAO će finansirati rane akcije koje će spriječiti da se dogode katastrofe - rekao je Da Silva.

Južna Afrika ima tri mjeseca prije početka poljoprivredne sezone da uvede hitne mjere koje će spriječiti da ruralne porodice u 2018. postanu zavisne od humanitarne pomoći, smatraju u FAO.

Meteorolozi u Japanu, Australiji i SAD procjenjuju da postoji od 50 do 75 odsto šanse da će se "La Ninja" dogoditi u drugoj polovini 2016.

Cijene hrane

Cijene hrane u svijetu u junu su porasle najviše u posljednje četiri godine pod uticajem poskupljenja šećera i većine ostalih osnovnih namirnica, saopštio je FAO. Cijene hrane su u porastu od kada su u januaru bile na najnižem nivou u posljednjih sedam godina. Prethodno su opadale četiri godine uzastopno.

"La Ninja"

Visoki pritisak         

Polarna vazdušna struja

Promjenljiva pacifička struja

Suvo područje

"El Ninjo"

Polarna vazdušna struja

Vlažno područje

Produžena pacifička struja i pojačane oluje

(Agencije)+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana