Oborena dva rekorda na Mont Everestu

Tanjug
Oborena dva rekorda na Mont Everestu

KATMANDU - Penzionisani advokat iz Čikaga postao je najstariji Amerikanac koji se uspješno popeo na Mont Everest, a žena iz Hongkonga najbrža planinarka na svijetu, pošto su se oboje danas vratili sa uspješne misije uprkos lošim vremenskim uslovima koji su ih pratili tokom uspona.

Artur Mjuir (75) krenuo je u osvajanje najvišeg vrha na svijetu prošlog mjeseca i oborio je rekord koji je do sada držao Bil Brk (67).

Cang Jin-hung (45) uspjela je da se iz bazanog kampa popne na Mont Everest za samo 25 sati i 50 minuta i tako postala najbrža penjačica na svetu, prenosi AP.

Rekord u brzom osvajanju Mont Everesta drži vodič Šerpas Lakpa Gelu, koji je uspio da se popne za samo 10 sati i 56 minuta.

U međuvremenu, Rojters je javio da je na Mont Everest, sa nepalske strane, uspio da se popne i 46-godišnji Kinez Žang Hong koji je slijep i prvi je Azijata i treći u svijetu sa takvim hendikepom koji je uspio da ostvari ovakav podvig.

Prvi slijepi čovjek koji je uspio da se popne na Everest bio je Amerikanac Erik Vihenmajer koji sa svojim prijateljem i vodičem Ćijangom Zijem osvojio „krov svijeta“ 2001. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana