Obilježavanje vaskršnjih praznika na Krimu uz rok festivalime i viteške turnire

G.S.
Obilježavanje vaskršnjih praznika na Krimu uz rok festivalime i viteške turnire

Građani Krima sa posebnim osjećanjem i raspoloženjem proslavljaju Vaskrs.

Tokom vaskršnjih praznika u svakom dijelu Krima se organizuju različita dešavanja - izložbe, sajmovi, koncerti, takmičenja i predstave. Za većinu stanovnika ovog poluostrva jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika znači odlazak na liturgije, učestvovanje u litijama na ulicama gradova i sela, kao i zabavu i opuštanje sa rođacima i prijateljima. Proslava je ove godine, između ostalog, obilježena viteškim turnirima, vaskršnjim poslasticama, kuličima i nastupima bubnjara.

Najveće proslave se dešavaju na Jalti i oko nje. U predgrađu Jalte organizovan je događaj pod imenom “Poljana priča”, na kojem glavno mjesto imaju žongleri sa poznatog viteškog festivala “Đenovski šljem” i bubnjari grupe “Drum klub”.

Tu se takođe mogu vidjeti i glumci “Teatra živih skulptura”, kao i likovi iz poznatih bajki koji su najinteresantniji djeci. Za mlađe Krimljane organizovane su disko zabave sa balonima od sapunice. Duž morskih šetališta postavljeni su štandovi na kojima se prodaju rukotvorine karakteristične za ovaj dio svijeta i sa vaskršnjim motivima. Krimski sveštenici posjećuju ove štandove i blagosiljaju hranu koja se prodaje.

Više od 100 godina na Krimu se svake godine organizuju vaskršnje proslave. U čitavoj Rusiji Krim je mjesto koje ima najviše antičkih hrišćanskih mjesta. Danas na njega dolaze hodočasnici iz cijelog pravoslavnog svijeta. Česti gosti su kozaci iz regije Volge i sjevernog Kavkaza, kao i Rusi koji ne žive na poluostrvu.

Ljudi sa Krima naročito cijene crkvu Svetog Vladimira, koja je sagrađena prije nekih 1.000 godina i u kojoj je knez Vladimir prešao na hrišćanstvo. Ona je bila i prvo mjesto gdje su se Rusi počeli krštavati. Područje gdje je crkva smještena poznato je kao Ruski Vitlejem.

- Imamo posebne molitve za ljude Rusije i Ukrajine. Činjenica je da je bio mir u srcima i mislima braće i sestara po krvi i vjeri - rekao je protojerej Sergej Haliota, nadstojnik crkve Svetog Vladimira.

Važan dio obilježja proslave Vaskrsa na Krimu je dočekivanje Svete vatre, koja se donosi iz Jerusalima. Vatra prvo stiže u Sevastopolj, u crkvu Svetog Nikole, na nekom od brodova Ruske crnomorske flote. Nakon toga vatra se prenosi na nekoliko mjesta i na kraju završava u hramu Arhangela Mihaila. Jedan dio “blagodatnog ognja”, kako vatru nazivaju Krimljani, završava u hramu Svetog Vladimira, smještenog na teritoriji drevnog grada Hersonesusa.

U okviru Vaskrsa organizuju se različite rasprave i okrugli stolovi. Jedan od takvih je i “Pashalne čitanije”, gdje predstavnici obrazovnih ustanova Krima i Krimske eparhije raspravljaju kako pravoslavlje približiti mladima. Na jednom takvom okruglom stolu prošle godine donesena je odluka da se u srednje škole uvede predmet osnove pravoslavne kulture.

Krimljani tokom vaskršnjih praznika ne uživaju samo u religioznim dešavanjima, već smatraju da je Vaskrs period za opuštanje i dobar provod. Tako je u Sevastopolju organizovan rok festival “Varg fest”, dok se u gradu Sudaku organizuje festival novih jela i ostalih vaskršnjih poslastica. U Simferopolju se na morskom šetalištu organizuje gala koncert sa lokalnim umjetničkim grupama. U Evpatoriji se organizuje Mala akademija nauka Krima pod nazivom “Tražilac”, u sklopu koje se organizuje takmičenje u umjetničkom stvaranju, kao i pravljenju rukotvorina, kao što su plišane igračke, stvari za ukrašavanje kuća, krašenki i tematske karte. Sva dešavanja tokom vaskršnjih praznika govore da građani Krima zaista uživaju u proslavi.

Dobro raspoloženje je naročito izraženo posljednju godinu, od kada je Krim ponovo postao dio Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana