Obama samo jednom sreo oca

Tanja Šikanjić
Obama samo jednom sreo oca

Mark Obama Ndesandžo, polubrat američkog predsjednika Baraka Obame, sljedećeg mjeseca objavljuje svoju autobiografiju u kojoj prikazuje dramatično različitu sliku svojih sastanaka sa prvim čovjekom SAD.

Mark Obama Ndesandžo u svojoj novoj knjizi "Obamino putovanje: Moja odiseja o samootkrivanju kroz tri kulture" napisao je i dodatak u kojem ukazuje na greške koje je predsjednik navodno napisao u knjizi "Snovi o mom ocu", koji predstavljaju set njegovih memoara.

- Mnogo stvari koje je Barak napisao u toj knjizi su pogrešne, ali ja mogu razumjeti zašto je to učinio. Što se mene tiče, ta knjiga je za njega bila alatka za stvaranje identiteta i on je koristio samo neke dijelove. Ja želim da ispravim stvari i ispričam svoju priču - rekao je Mark. Njegova knjiga izlazi sredinom septembra i u njoj se, između ostalog, opisuje njegov sastanak sa Barakom 1988. godine kada su se polubraća prvi put srela. Oni su nakon toga imali zajednički ručak i Mark je njihov susret opisao kao "čudan i hladan sastanak".

Mark piše da je Barak stariji neko o kome ne razmišlja od kada se razveo od njegove majke Rut. Tada je potonuo u alkohol i doživio sunovrat karijere.

Ali kada se te godine našao u istoj sobi sa Barakom Juniorom nije mogao a da se ne sjeti njihovog zajedničkog oca. "Izgledalo je kao da se skelet, o kojem niko nije pričao, odjednom našao usred porodične zabave." Mark u svojoj knjizi, čiji su dijelovi već procurili u javnost, piše da je tokom ručka sadašnji predsjednik SAD imao problema da prihvati stvari koje je činio njegov otac. Mark je čak odbijao da izgovara ime Obama i nije mogao da zaboravi brutalnost koju je doživljavao od njihovog oca dok je bio dijete. Njihov otac je bio alkoholičar koji je jednom prilikom ubio čovjeka automobilom dok je bio pijan i koji je nastradao za volanom u 46. godini, kada je takođe bio pod uticajem alkohola. Ova njegova zlokobna strana je u velikoj mjeri izostavljena u predsjednikovoj knjizi "Snovi".

Predsjednik Obama je inače samo jednom sreo oca, kada je imao deset godina. U knjizi "Snovi" Obama sebe prikazuje kao posmatrača koji pokušava da se poveže sa svojim kenijskim korijenima, ali Ndesandžo kaže da detalji o povezivanju sa širom porodicom nikada nisu prikazani u toj predsjednikovoj knjizi iz 1995. godine.

"Moji utisci sa tog sastanka su da je Barak mislio da sam previše bijel, dok sam ja mislio da je on previše crn. On je bio Amerikanac u potrazi za svojim afričkim korijenima. Ja sam Amerikanac koji je živio u Keniji i tragao sam za svojim bijelim korijenima."

Mark je rođen u Keniji, u braku Baraka Obame Seniora i njegove treće žene Rut, i posjeduje američko državljanstvo.

Nakon što je diplomirao fiziku na američkom Univerzitetu Stenford, Ndesandžo se preselio u Kinu, gdje sada živi sa svojom ženom Kineskinjom. On je danas priznati pijanista koji daje lekcije klavira siročićima u kineskom gradu Šenzenu. On je godinama želio da se kloni medija i svoje veze za poznatim polubratom, ali kada je počeo da se bavi humanitarnim radom, postao je prilično popularan u Kini, jednim dijelom i zbog svoje sličnosti sa američkim predsjednikom. On se odvojio od Obama klana i prihvatio prezime svog očuha koji je iz Tanzanije. Tek je kasnije u životu svom imenu pridodao prezime Obama.

Njihov otac je bio Afrikanac koji je studirao na američkom Univerzitetu Havaji, gdje i upoznao predsjednikovu majku En. Dok je studirao, Obama stariji je odlučio da ostavi svoju trudnu ženu i sina u Keniji i oženi se sa En, da bi 1961. godine dobili Baraka. Tri godine kasnije oni su se razveli, da bi se Obama stariji po treći put oženio, sa Amerikankom Rut Bejker jevrejskog porijekla, Markovom majkom.(MalaysiaChronicle.com)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana