Novi Zeland se najbolje nosi sa pandemijom, Brazilu najteže

Srna
Foto: Ilustracija

SIDNEJ- Novi Zeland se najbolje nosi sa pandemijom virusa korona, dok je Brazilu najteže, pokazuje lista Instituta "Loui" (Lowy) iz Sidneja, koji je kao kriterijume za ocjenjivanje zemalja koristio broj potvrđenih slučajeva zaraze, broj umrlih, te kvalitet i kvantitet testiranja.

Osim Novog Zelanda, koji je uspio da virus zadrži pod kontrolom zatvaranjem granice, te vrlo ranim snažnim mjerama zatvaranja i testiranja, u vrhu uspješnih zemalja su i Vijetnam, Tajvan, Tajland, Kipar, Ruanda, Island, Australija i Šri Lanka.

Na dnu liste su Brazil, Meksiko, Kolumbija, Iran i SAD.

Brazil je do sada zabilježio više od 218.000 smrtnih slučajeva od posljedica virusa korona, a lošije, prema toj statistici, stoje jedino SAD.

Kada je riječ o zemljama bivše Jugoslavije, Slovenija zauzima najbolje mjesto u borbi protiv virusa, a slijedi je Srbija.

Na sredini liste po uspješnosti je Hrvatska, dok su druge zemlje bivše Jugoslavije daleko ispod.

Australijski institut navodi da nema jasnog pobjednika kada je riječ o tome koji je politički sistem najbolje upravljao pandemijom.

Neke zemlje su pandemijom upravljale bolje od drugih, ali se u većini slučajeva dešavalo da jedna država nadmaši drugu kada je riječ o nivou lošeg odgovora na virus korona, prenosi "Internešnel biznis tajms".

Generalno gledano, zemlje sa manjom populacijom i sposobnim institucijama imale su prednost u suprotstavljanju globalnoj pandemiji, navodi se u istraživanju koje je obuhvatilo 100 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana