Novi grad niče usred saudijske pustinje

Pripremio: Boris Đurić
Novi grad niče usred saudijske pustinje

Rijad - Saudijska Arabija planira da izgradi grad površine 181 kilometar kvadratni, usred pustinje, u kojem će živjeti oko dva miliona ljudi, a za taj projekat odvojeno je nevjerovatnih 100 milijardi dolara.

Projekat po imenu "Ekonomski grad Kralj Abdulah, zvan Kejk", jedan je od četiri nova grada na koje je bivši monarh polagao nadu jednom kada nestane nafte u Saudijskoj Arabiji.

Načičkan kranovima, grad u izgradnji smješten je na sat i po vožnje od grada Džede, na obali Crvenog mora. Uspjeh grada zavisi od balansiranja samog kompleksa i rastućih potreba za transportom, zdravljem, obrazovanjem i zapošljavanjem za predviđenih dva miliona stanovnika.

Pokojni kralj Abdulah mnogo je nade polagao u cijeli projekat, a trenutno se radovi izvode punom parom. Završeno je oko 15 odsto posla, uključujući devedeset kilometara puteva, a iz daljine se mogu vidjeti skeleti zgrada i desetine dizalica.

Prema planu, biće izgrađena ogromna luka, industrijski kompleks, finansijski centar, stambena naselja, a plaža će biti sređena za turističku namjenu.

- Projekat je planiran zbog mladih, jer 65 odsto stanovništva čine ljudi mlađi od 30 godina. Imamo oko 200.000 Saudijaca koji studiraju u inostranstvu. Moramo imati spremne uslove gdje da ih smjestimo - rekao je direktor projekta "Emar Economic City" Fadi el Rašid.

Površina grada biće nešto veća od Vašingtona, a izgradnja će biti finansirana iz privatnih fondova.

- Naš cilj je da napravimo jednu od najvećih luka na svijetu. Ne takmičimo sa lukom u Džedi, ali namjeravamo preuzeti biznis od luke Džebel Ali u Dubaiju. To će se i desiti, jer smo brži i imamo lakše procedure za carinu - kaže Rajan Bukari, mladi menadžer iz ovog grada.

Prema Bukari, novi grad bi trebalo da angažuje privatni sektor zemlje i tako u stranu skloni plemenski i regionalni rivalitet.

U centru grada moći će se koristiti samo električni automobili i njihovo korištenje biće besplatno.

U okviru grada biće izgrađena i velika željeznička stanica, koja će prugom za brze vozove biti povezana sa poznatim gradovima Mekom i Medinom.

- Stanica Haramejn bi trebalo da bude otvorena do kraja godine - kaže Fadi el Rašid i dodaje da je dizajn stanice uradio poznati britanski arhitekta Norman Foster, poznat po londonskom neboderu Gerkin i krovu Rajhstaga u Berlinu.

Saudijski kralj Abdulah umro je u januaru, a na tronu ga je zamijenio njegov brat Salman, koji je pri preuzimanju glavnokomandujuće palice obećao da neće mijenjati politiku svog prethodnika i da će nastaviti tamo gdje je njegov brat stao.

Mijenjanje plana

Ipak izgradnja grada ne ide baš tako lako i kao što je planirano.

- Do sada smo četiri puta mijenjali plan. Moguće je da ćemo ga morati mijenjati još jednom - kaže načelnik strateškog planiranja Tarek Salaita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana