Novčanica od jednog dolara krije priču o bolesti, ljubavi i sreći

Agencije
Novčanica od jednog dolara krije priču o bolesti, ljubavi i sreći

Život Pitera Bilela, danas 86-godišnjaka, promjenio se prije 50 godina, kad je krenuo da posjeti majku u rodnoj Italiji. Tada je upoznao djevojku Grejs, a 40 dana kasnije vjenčali su se u Italiji.

"Moja majka ju je poznavala i pitala me zašto se ne vjenčamo. Mislio sam, ona me ne poznaje, niti ja poznajem nju", ispričao je za ABC News.

U septembru 1964. godine preselili su se u Konetikat, gdje Bilelo i danas živi. Imali su dvoje djece i četvoro unučadi. "Bila mi je jako dobra supruga, dobro je kuvala i bila je jako dobra majka. Gdje je ona išla i ja sam išao", prisjetio se.

Grejs je 2001. godine dijagnostikovan rak, a potom je prošla operaciju, hemoterapiju i zračenje. "Mislio sam da će sve biti u redu", rekao je Bilelo.

Tri godine kasnije rak se vratio, a supruga mu je prošla kroz novu rundu hemoterapije i zračenja. "Bili smo zajedno sve vrijeme. Ona je išla na hemoterapiju, ja sam sjedeo pored nje. Kad bi došla kući, bilo bi joj loše od terapije i ležala bi na kauču, a ja sam obavljao kućne poslove", ispričao je.

Prije šest godina došao je na zabavnu ideju i predložio je supruzi da se potpišu na dvije novčanice od jednog dolara.

"Rekao sam joj da ću ja napisati Piter B. na jednu, a ona treba da napiše Grejs B. na drugu. Potom sam ih stavio u novčanik. Novčanice su tu bile godinu dana. Otišao sam u kupovinu i ne sjećam se gdje sam ih potrošio. Došao sam kući i rekao Grejs da sam napravio veliku grešku i da te novčanice više nikad neću vidjeti", rekao je.

Iako su novčanice nestale, njihova ljubav nije, pa su 2014. proslavili 50 godina braka. Iste godine je, nakon 13 godina borbe s rakom, Grejs preminula. Nekoliko nedjelja nakon njene smrti, Bilelo je vodio unuku na sendvič, za koji je prodavačici dao deset dolara. Ona mu je vratila tri novčanice od jednog dolara, a a na jednoj je pisalo "Grejs B.".

"Počeli smo da plačemo. Bili smo tako srećni što nam se taj dolar vratio. Mislio sam da ga nikad neću dobiti nazad", rekao je.

"Nisam isprva vidjela jer sam mu dodavala ostatak. Kad mi je pokazao, nisam mogla da vjerujem, iako sam željela. Kad smo došli kući pokazao mi je da se rukopis podudara s bakinim", ispričala je Ešli.

Odmah nakon toga otišli su na bakin grob. "Rekao sam: 'Grejs, dobio sam tvoj dolar nazad'. Pravo je čudo što sam ga dobio nakon pet godina. Ko zna koliko ga je ljudi držalo u ruci tokom godina. Bio sam na pravom mjestu u pravo vrijeme.", rekao je, dodajući da više nikad nikome neće dati taj dolar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana