Nose burku, a hrle kod plastičara

Tanja Milaković
Nose burku, a hrle kod plastičara

Kabul - Iako veći dio života provode pod burkom, neke Avganistanke osjećaju pritisak da slijede ideale ženske ljepote i podvrgavaju se plastičnoj hirurgiji na nekoliko klinika u Kabulu - uprkos tome što se kozmetička hirurgija smatra grijehom u ovoj veoma konzervativnoj islamskoj zemlji.

Prije nekoliko godina, takvim operacijama su uglavnom liječene ratne rane ili otklanjani ožiljci iz epizoda porodičnog nasilja i pokušaja samospaljivanja na koje su se žene odlučivale, očajne u teškim vremenima u društvu pod dominacijom muškaraca.

Danas, sve više ljudi jednostavno želi da ljepše izgleda.
Najpopularnija je intervencija koja obezbjeđuje veći, širi i "savršeniji" nos, ali se traži i zatezanje lica, podizanje grudi i smanjivanje želuca.

Doktor Aminulah Hamkar, koju upravlja jednom od samo nekoliko klinika plastične hirurgije u Avganistanu, smatra da je to dobar znak, jer to pokazuje da su ljudi, barem u prestonici, prevazišli traume od  talibanskog nasilja i sada se okreću idejama koje su rezervisane za mirna vremena. 

Većinu klijenata čine pripadnici manjinske zajednice Hazara, koji smatraju da njihove istočnjačke, mongolske crte lica, sa bademastim očima i ravnim, malim nosevima, nisu u skladu sa klasičnim idealom ženske ljepote.

Najjeftinija operacija nosa, uz lokalnu anesteziju i umetanjem hrskavice iz rebra umjesto silikona u cilju smanjenja troškova, košta oko 300 dolara, što je više od mjesečne plate mnogih Avganistanaca.

Izloženi trendovima u Iranu, Dubaiju i evropskim zemljama, Avganistanci su, međutim, spremni da plate za intervenciju u čisto kozmetičke svrhe, a uz to, srednja klasa u toj zemlji se uvećava pošto su se, poslije pada talibanskog režima prije 11 godina, tamo slile milijarde dolara pomoći.

Policajka Šaida (18) uštedjela je dvomjesečnu platu da bi operisala nos na Hamkarovoj klinici, što je za mnoge Avganistance dosta skupo, ali je ipak dostižno, prenio je Tanjug.

- Moja porodica se molila da mi se želje ostvare, a sada su presrećni zbog mene. Kad god me vide pitaju me da li sam sada srećna, a ja im kažem da jesam, pošto mi je bio san da se operišem i izgledam kao normalna osoba, sa većim i širim nosem - kaže Šaida.

Kao i mnogi, ona sada želi da izgleda još bolje i već ponovo štedi za sljedeću intervenciju.

Hamkarova klinika ima stotinak pacijenata godišnje i jedva uspije da zadovolji toliku potražnju za "novim licem", pošto dva hirurga na toj klinici obave oko dvije kozmetičke operacije sedmično, pored redovnih intervencija plastične hirurgije u medicinske ili rekonstruktivne svrhe.

Dr Hamkar govori o slučaju osamnaestogodišnje žene čiji se muž, po povratku iz Dubaija, žalio da su joj grudi suviše opuštene i da nisu sa standardima koje je vidio tamo i zato je odlučio da više ne živi sa njom.

Žena koja dolazi iz konzervativne provincije u istočnom Avganistanu udala se, dobila djecu i dojila ih je.

-  Za mene koji sam godinama radio kao plastični hirurg ovo nije ništa novo, ali za ostale ljude u Avganistanu jeste.  Muž otputuje u otvoreniji i liberalniji grad kao što je Dubaiji i tamo je vidi lijepe i solidno oblikovane žene i po povratku kući više mu se ne sviđa izgled supruge i čak joj odobri da posjeti ljekara plastične hirurgije - objašnjava Hamkar.

Mohamed Ibrahim, bivši vojni oficir čija kćerka je željela manji nos, kaže da je pristao na operaciju jer je znao da će je operacija učiniti veselijom osobom.

- Danas uživamo u relativnoj demokratiji i ne želim da mi kćerka misli da je ružna i zbog toga izolovana od  društva - objašnjava bivši avganistanski vojnik.

Ljekar Nadžibulah Nadžib iz jedne privatne kabulske bolnice je iskusni hirurg koji dnevno ima dva do tri pacijenta. On je stekao dosta iskustva tretirajući žrtve rata i zato je sposoban da izvodi delikatne operacije.

- Mnoge djevojke žele da oblikuju trepavice u skladu sa novim kineskim stilom ili žele da obrade kapke. Nekada žele da imaju uske noseve ili ih žele povisiti - rekao je Nadžib.

Kao iz Holivuda

Predstavnici oba pola često traže od ljekara da im stvori isti izgled kao što imaju poznati  glumci iz Holivuda. Dok mnogi pacijenti hvale rezultate kozmetičke hirurgije kritičari su zabrinuti da je povećanje potražnje dovelo do manjka stručnjaka i da neki hirurzi nisu dovoljno kvalifikovani da bi izvodili takve operacije.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana