Norvežanka i njen vodič osvojili 14 najviših vrhova za 92 dana

AA
Foto: LBCI

ISLAMABAD - Norveška planinarka i njen vodič postavili su novi rekord popevši se na 14 najviših vrhova svijeta za 92 dana, rekao je pakistanski alpinistički zvaničnik.

U četvrtak su se Kristin Harila (37) i njen nepalski vodič Tenjen lama (35) popeli na K2 na kinesko-pakistanskoj granici u lancu Karakorum, koji se smatra jednim od najopasnijih vrhova za planinare.

Svi vrhovi na koje su se popeli su iznad 8.000 metara, rekao je Karrar Haidri, sekretar pakistanskog alpskog kluba.

Prethodni rekorder, Nirmal Purja, britanski državljanin nepalskog porijekla, 2019. godine popeo se na 14 vrhova za 189 dana.

"Velike čestitke Kristin Harila i Tenjenu na ovom izuzetnom postignuću. Uspješno i sigurno su se popeli na svih 14 najviših vrhova u najkraćem vremenu. Učinili su to za 92 dana", rekao je Haidri. 

K2 ima jedan od najsmrtonosnijih rekorda za planinare, jer većina penjača umire na spustu, gdje i najmanja greška može izazvati lavinu i postati fatalna. Samo nekoliko stotina penjača je uspješno došlo do njegovog vrha.

Pakistanska vojska često pokreće spasilačke akcije kako bi pronašla planinare u nevolji, a koji su u ovu južnoazijsku zemlju stigli iz cijelog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana