Njih dvojica su najfotografisaniji amsterdamski ribari VIDEO

Agencije
Njih dvojica su najfotografisaniji amsterdamski ribari VIDEO

Sa dna amsterdamskih kanala tokom godine se izvuče veliki broj odbačenih bicikala. To je neophodno da bi se ti vodni putevi očistili i da bi se omogućio nesmetan prolaze čamcima i brodovima kroz kanale.

Tim nesvakidašnjim poslom bave se - "ribari" su na bicikle. Jan de Jonge i Svavek Vervort upravljaju specijalnom brodskom dizalicom pomoću koje izvlače bicikle sa dna amsterdamskih kanala, čije ukupna dužina je tek nešto manje od 100 kilometara.


Oni, tokom godine, sa dna izvuku oko 15.000 do 20.000 bicikala. Amsterdam je poznat kao grad u kome ima više bicikla nego stanovnika, pošto ih stanovnici, njihovi gosti, kao turisti koriste za snalaženje po gradu.

Nekih 20 odsto bicikala završi u vodi zbog jakih vjetrova, dok jedan broj ljudi namjerno bace. Dobra stvar u cijeloj priči je to što se odbačni bicikli, poslije vađenja iz vode, recikliraju.

A nesvakidašnji pecaroši Jonge i Vervort, zahvaljujući svom nobičnom poslu, vjeruju da su među najfotografisanijim turističkim atrakcijama u holandskoj prestonici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana