Njemački avanturista zaludio svijet lažima

Boris Đurić, Spiegel.de
Njemački avanturista zaludio svijet lažima

Dopisnik njemačke ARD televizije Karl Bruger oživio je neobičnu priču koja se desila krajem šezdesetih godina prošlog vijeka kada se jedan Evropljanin pojavio u brazilskoj oblasti Akre tvrdeći da je on zapravo poglavica.

Misteriozni čovjek, koji je svojevremeno iznenada "isplivao" u duboko u regionu Amazona, na sebi je imao samo komad odjeće i pero u kosi. Nosio je luk sa strijelama i tvrdio da je Tatunka Nara, poglavica plemena Uga Mongulala. Niko ranije nije čuo za to ime brazilskog indijanskog plemena. Osim toga, on uopšte nije ličio na američkog Indijanca. Bio je bijelac i imao je jak francuski akcent. Govorio je da je dijalekat naslijedio od majke koja je bila njemačka časna sestra koju su oteli Indijanci. Takođe je objašnjavao da njegovi ljudi žive u malom gradu smještenom u lancu pećina. Rekao im je da se grad zove Akakor i da se u njemu priča nekoliko jezika uključujući njemački, što je posljedica rađanja djece, potomaka nacističkih vojnika koji su u Amazon stigli na vojnim podmornicama. Gdje god bi ispričao ovu priču niko mu ne bi vjerovao. Ali pošto nevjerovatna zbivanja nisu neuobičajena na području Amazona niko nije obraćao pažnju na Tatunku Nara. On je čak ostavio pozitivan utisak i malo bi se o njemu znalo da se nije zainteresovao upravo dopisnik njemačke ARD televizije Karl Bruger.

- Ovo je jedna od najnevjerovatnijih priča koje sam čuo. Tatunka je pričao o tajnim ritualima predaka njegovog plemena, upadima bijelih varvara pa čak i posjetama vanzemaljaca. On je govorio živopisno i sa mnogo detalja i strasti da bi malo ko pomislio da su ti događaji možda izmišljeni - kaže Burger. Nijemac je te priče pretočio u knjigu "Hronike Akakora", koja je doživjela određeni uspjeh i u određenim krugovima intelektualaca, posebno iz pokreta "Nju ejdž", smatrana je gotovo svetom knjigom. Poznati istraživač okeana Žak Kusto posjetio je Amazon 1983. godine i uzeo je Tatunku za svog vodiča. Čak se radnja poznatog filma "Indijana Džouns" bavi gradom Akatorom u Amazonu.

Sva ta prašina, koja se podigla oko "Indijanca iz Njemačke" i njegovih fantastičnih priča dovela je do procvata turizma u regiji Bracelos. Amazon je oduvijek bio privlačan avanturistima i lovcima na zlato i mnogi su mislili da se u jednom njegovom dijelu nalazi Eldorado, oblast sa ogromnim količinama dragocjenog plemenitog metala. Tatunka je takođe prihvatio taj mit i danas priča da se nalazište zlata smješteno na izvoru rijeke Rio Arasa.

Tatunka je zapravo Hans Ginter Hauk, koji je rođen u njemačkom gradu Grub am Forst, a ne u Rio Negro 1941. kako on sam tvrdi. Prema tvrdnjama Nijemca Rudigera Nebergala, Hauk je u stvari njemački avanturista, koji je 1966. godine napustio ženu i djecu i ukrcao se u trgovački brod "Dorte Oldendorf" i na kraju se izgubio negdje u Brazilu. Hauk je navodno čitao mnogo knjiga o Tarzanu i odmalena je pričao fantastične priče. On je u jednom trenutku bio vezan za nerazjašnjena ubistva u oblasti Amazona i neki su tvrdili da ima neku psihičku bolest. Bez obzira na sve, njegove fantastične priče su pomogle stanovništvu da zarađuje od turizma i raznih avanturista koji još vjeruju da Eldorado postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana