Njemačke dirigentske palice osvajaju svijet

Tanja Milaković
Njemačke dirigentske palice osvajaju svijet

MINHEN - Osim muzike, zajedničko Zubinu Mehti i Danielu Barenbojmu je i to da oba poznata dirigenta koriste dirigentske palice proizvedene u saskom Marknojkirhenu, gdje mala radionica već 125 godina piše muzičku istoriju.

- Za mene je dobra ona dirigentska palica koja se jedva osjeti - tako Simone Jang opisuje svoj radni alat. Pomenuti dirigenti intendanti hamburške državne opere, strastveno se za vrijeme izvedbe Druge simfonije, zvane "Uskrsnuće" Gustava Malera, spušta u čučanj da bi zatim poskočila u skladu s muzikom.

Dirigentsku palicu ova rođena Australijanka pri tom drži poput floreta. Probada i probija njome vazduh, sve kako bi zvuku dala plesnu notu. To je alat koji košta tek nekoliko evra i potiče iz Marknojkirhena, iz jedine evropske manufakture dirigentskih palica ROHEMA (skraćenica za Robert Helinger Marknojkirhen).

Mala radionica je skrivena u brdovitom području između Bavarske, Tirinške i Češke. U njoj se diže prašina i glasno je, dok se dijelovi malenih mašina za proizvodnju okreću nevjerovatnom brzinom. Na njima su drveni štapovi, koje radnici ručno stružu. Komplikovan posao, pogotovo kad se štapovi, koji postaju sve tanji, počnu brzo vrtjeti.

- Mora se izuzetno dobro paziti da se tanki štapovi pri proizvodnji ne slome i odlete ti u glavu - kaže Andreas Helinger, jedan od direktora tog porodičnog preduzeća. Već 35 godina Helinger izrađuje dirigentske palice. Za izradu jedne potrebno mu je sedam do osam minuta.

Poslije struganja štapova izrađuju se drške te se ugrađuju na štapove. Zatim se palica lijepi, lakira, a potom se štampa logo preduzeća. Poslije toga dirigentske palice kreću na svoj put do dirigenata - u Japan, SAD, Kinu, Australiju, i u skoro sve evropske zemlje.

Proizvođač tih dirigentskih palica je porodično preduzeće koje traje već petu generaciju. Od njemačkog carstva pa do DDR-a to preduzeće je preživjelo sve političke bure.

Manufakturu je 1888. osnovao Robert Eduard Helinger. Saski grad Marknojkirhen je već tada bilo mjesto muzičke produkcije: postojali su mnogi muzički ansambli u okolini, tako da je proizvodnja dirigentskih palica bila sama po sebi razumljiva.

Direktor preduzeća je i praunuk Roberta Eduarda Helingera, Matias Helinger, jedan veoma smiren majstor. U svojim radničkim rukama drži jednu dugu plišanu futrolu. U njoj: nesvakidašnja dirigentska palica. Dragulj manufakture ROHEMA i jedna od prvih dirigentskih palica proizvedenih u Marknojkirhenu. Napravljena od crne ebanovine, na čijem dnu se nalazi iz slonove kosti izrađen lik Riharda Vagnera. Dosta nefunkcionalna palica, koja je, kako pretpostavlja Matias Helinger, bila tako teška da je dirigent, koji bi je koristio, mogao brzo dobiti upalu mišića. Za vrijeme njemačkog carstva je koštala oko 210 rajhsmaraka, što je tada bilo pravo malo bogatstvo.

Danas se međutim jedna uobičajena dirigentska palica može kupiti za oko pet evra. Model "Mocart" se sastoji od prirodnog drveta, nešto je kraći od pola metra i bez drške. Pojedinačni modeli se razlikuju po širini i dužini, drški, kao i po materijalu. Palice od prirodnog drveta, karbona i stakla teže između četiri i deset grama. Najveća razlika je u drškama. Nekad su ovalne, kuglaste ili cilindrične, po izboru napravljene od ebanovine ili palisandrovine, pluta ili čak gume. "Porše" među palicama je "Maestro". Njegova je drška od ebanovine, a opremljen je uloškom od aluminijuma.

Matiasa Helingera veseli što i poznati svjetski dirigenti svoje palice naručuju kod njega. Među njima su poznata imena poput Indijca Zubina Mete ili šefa berlinske državne opere Daniela Barenboima.

- On ima naš standardni model - otkriva Helinger. "Štraus" ima promjer od šest milimetara, izduženu dršku od pluta i posebnu ukupnu dužinu: 43 umjesto uobičajenih 45 centimetara.

Jedna od najneobičnijih naruxbi u istoriji preduzeća došla je iz SAD. Jedan američki softverski koncern je naručio veliki broj dirigentskih palica namijenjenih kao poklon menaxmentu. Tu je trebalo uistinu dobro zagrijati mašine. - Bio je to dobar posao - prisjeća se 30-godišnji Maik Helinger, koji je u ovom porodičnom preduzeću zadužen za marketing. Međutim, samo od proizvodnje dirigentskih palica preduzeće ne može preživjeti, one čine tek pet odsto ukupnog godišnjeg prometa. Najviše zarade se ostvari proizvodnjom i prodajom štapova za bubnjeve, kao i setovima za bubnjeve, odnosno priborom, te ritmičkim instrumentima za djecu.

Posebna želja

Ipak, dirigentske palice su ono zbog čega je preduzeće osnovano i one će uvijek imati posebno mjesto u preduzeću. Neispunjena želja Matiasa Helingera stoga ima upravo veze s dirigentskim palicama - a to je da njegovu manufakturu jednom posjeti poznati dirigent Daniel Barenboim, za kojega je u Marknojkirhenu i izrađena posebna palica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana