Ništa od opasnog asteroida veličine Keopsove piramida: Manji je i proći će pored Zemlje

GS
Foto: Agencije

Asteroidi uvijek privlače pažnju bez obzira na njihovu veličinu i udaljenost, a jedan od njih će pored naše planete proći u petak.

 Proteklog vikenda su se pojavili izvještaji da je američka svemirska agencija NASA procijenila da će veliki asteroid pod oznakom 2009 JF1 "vjerovatno" pogoditi našu planetu 6. maja, no to se srećom neće dogoditi.

Naučnici su napravili detaljnu analizu te su potvrdili da od sudara nema ništa te da će asteroid proći pored zemlje.Otkriće asteroida pokazuje koliko su impresivni sistemi za detekciju, međutim, istovremeno je naglašena činjenica da trenutno nemamo način za odbranu ukoliko masivni asteroid postane prijetnja Zemlji.Pomenuti asteroid 2009 JF1 je bio na "rizičnoj listi" Evropske svemirske agencije jer je postojala šansa 1:4.000 da će se sudariti sa Zemljom prilikom njegovog približavanja ovog mjeseca. Ipak, asteroid je uklonjen iz grupe top 10 "rizičnih" još u februaru ove godine.

Dio razloga za ponovljenu procjenu pomenutog asteroida je činjenica da su ga naučnici izgubili iz vida nedugo nakon što je otkriven 2009. godine, što znači da nisu mogli prikupiti količinu podataka koju su željeli o njegovoj orbitalnoj putanji iako im je bilo jasno da će biti blizu Zemlje.

Od tada su se unaprijedili alati za proračunavanje orbita asteroida, a nove opservacije su omogućile astronomima da ponovo procijene rizik.ESA je u februaru saopćila da je asteroid 2019 JF1 spušten niže na listi zajedno s drugim "više rutinskim" objektima koji predstavljaju minimalnu prijetnju.

Novi podaci pokazuju da sada ima 1:1.700.000 šanse da asteroid 2019 JF1 pogodi Zemlju. To nije sve, jer je veličina asteroida također ponovo procijenjena te je ustanovljeno da ona zapravo odgovara veličini školskog autobusa. Čak i da pogodi Zemlju, takav asteroid ne bi predstavljao značajnu brigu.

Iako trenutno nema razloga za zabrinutost, ova "lažna uzbuna" ipak ukazuje na činjenicu da svijet još uvijek nema tehnologiju za promjenu putanje velikih asteroida koji bi predstavljali prijetnju.

Prošle godine su naučnici iz NASA-e i ESA-e sarađivali na scenariju koji je podrazumijevao otkrivanje katastrofe šest mjeseci prije udara asteroida. Ustanovljeno je da uz postojeću tehnologiju ne bismo mogli spriječiti takvu katastrofu.

Ipak, utjehu pruža činjenica da je mogućnost da asteroid pogodi Zemlju i okonča život na njoj gotovo nikakva te iznosi 0,000001 posto godišnje. NASA i druge svemirske agencije razvijaju tehnologiju čiji će zadatak biti da u slučaju potrebe promijeni putanju asteroida.NASA će u svojoj misiji DART zapravo izazvati sudar s mjesecom koji kruži oko asteroida Dimorfosa, a to će se dogoditi u septembru ove godine.Iako trenutno nemamo "oružje" protiv asteroida, brzi napredak u razvoju tehnologije obećava da ćemo biti u mnogo boljoj situaciji za odbranu ukoliko bude potrebe za tim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana