Nindža ratnici služe goste

Tanja Šikanjić
Nindža ratnici služe goste

Ugostitelji su se odavno svim snagama upustili u takmičenje bez granica. Gurmanski specijaliteti odavno su prestali da budu glavno oružje vlasnika restorana, koji u borbi za gosta više svakodnevno pomjeraju granice mogućeg.

U želji da budu drugačiji uronili su u vode egzibicionizma, uvjereni da će na taj način poraziti konkurente i ostvariti željeni profit.

Njujork postaje sve privlačniji posjetiocima i zbog svog nesvakidašnjeg restorana "Nindža selo", koji, pored dobre gastronomske ponude, pažnju svojih posjetilaca plijeni i konobarima odjevenim u nindža ratničke odore i njihovim načinom usluge koji je obogaćen nindža pokretima sa noževima, vatrom i dimom, prenosi Anadolija.

Restoran je napravljen po uzoru na srednjovjekovni zamak nindži, a mnogi ovdje dolaze i zbog specifičnog umjetničkog doživljaja.

Svaki konobar, odnosno nindža ratnik tokom služenja gosta izvešće specijalni performans.

Maskirani ratnici su gotovo nečujni, vješti, mistični, tako da je čarolija zagarantovana.

Nindže važe za "nevidljive" osobe obučene da urade nešto, a da ih drugi ne primijete.

Njihovo oružje i taktika su djelimično nastali iz potrebe da se sakriju i odbrane od samuraja.

Restoran, čije uređenje je koštalo čak 3,5 miliona dolara, svake večeri ugosti oko 400 posjetilaca.

Riječ je o turističkoj senzaciji kapaciteta do 120 osoba, a za ručak u njemu neophodno je rezervisati posjetu i nekoliko dana ranije.

Prosječan obrok u ovom restoranu košta oko 75 dolara, ali mnogi Amerikanci i turisti su zaljubljenici nindža ratničke mitologije i ne žale da plate i visoku cijenu nesvakidašnjeg ugođaja ovog podzemnog restorana koji je dizajniran u stilu podzemne mračne pećine i lavirinta.

Konobarsku uslugu u restoranu obavlja oko 30 "nindža ratnika", koji nerijetko viču i različitim performansima bez daha ostavljaju svoje mušterije.

Skupi suši donose nindža ratnici u okruženju srednjovekovnog nindža dvorca. Osim što donose naručenu hranu, konobari goste uvode u tajanstveni nindža svijet nizom malih performansa.

Kristofer Vega, konobar koji već osam godina radi u ovom neobičnom restoranu, kaže da posjetioci najčešće restoran napuštaju zadovoljni i ushićeni, ali da nisu rijetke situacije ni kada iz restorana izađu uplakani i prestrašeni performansom "nindža".

- Ovdje je uvijek neka akcija. Posebno morate biti oprezni prilikom ulaska u restoran kroz podzemni hodnik u kojem vas čekaju različite zamke od dima i plamena. Životi mušterija su u stalnoj opasnosti, a u opasnosti je i njihov novčanik, jer izvrsna hrana koju služimo takođe košta - kazao je Vega.

Njemački par Dezire i Gunder Strab tvrde da je nezaboravan užitak biti u nindža restoranu i savjetuju sve posjetioce da u svom programu obavezno imaju i posjetu ovom restoranu.

Ovaj njujorški restoran ima svoju poslovnicu i u glavnom gradu Japana, Tokiju.

Neobični restorani

Neobični restorani danas su prisutni širom planete. Ručkovi i večere se služe ispod okeana ili na dizalici, na visini od 50 metara. Uslov je da gost ne smije biti niži od 1,5 metara. U restoranima "Dans le Noir" u Parizu, Moskvi, Londonu, Njujorku i Barseloni hrana se naručuje i jede u potpunom mraku, u ukrajinskom gradu Truskavec restoran je sagrađen u obliku mrtvačkog kovčega i ukrašen pogrebnim vijencima, dok "Hobit hauz" u Manili zapošljava isključivo konobare patuljastog rasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana