Netfliksov popularni krimi dokumentarac neodoljivo asocira na slučaj "Gabi Petito"

GS
Foto: Netfliks

Nestanak Gabi Petito pokrenuo je lavinu reakcija na internetu, a jedno od najuočljivijih ponavljanja jeste povezivanje ovog slučaja sa slučajem Krisa Vatsa, koji je ubio svoju suprugu i dvije kćerke.

Netfliks je krajem 2020. godine predstavio dokumentarac o ovoj tragediji.

Priča o porodici Vats asocira na priču Gabriele Gabi Petito jer je i u ovom slučaju glavni osumnjičeni partner ubijene djevojke Brian Lundrie. O slučaju "Gabi Petito" piše se od početka septembra 2021., od kada ne prestaje privlačiti pažnju medija iz svih dijelova svijeta, baš kao što je prije tri godine bio slučaj i sa pričom porodice Vats.Trinaestog avgusta 2018. godine, oko 2 sata ujutro, Šenan Vats stigla je u svoj dom u kologrado sa poslovnog putovanja, prenosi portal Kliks.

Do kuće ju je dovezla njena prijateljica. Nekoliko sati kasnije, nakon što je odmorila od puta, Nikol je odlučila nazvati prijateljicu, ali se nije javila, niti je odgovorila na njene poruke.

Nakon što je Šenan nekoliko sati propustila ljekarski pregled, Nikol je pozvala policiju i prijateljicinog suprugaKrisa. Policija je pretražila dom porodice Vats i nakon što je utvrđeno da nema tragova nasilja, Šenan i njene dvije kćerke Bela (4) i Keleste (3) proglašene su nestalimKris je isprva ispričao policiji kako ne zna gdje su njegova supruga i kćerke te se redovno pojavljivao u medijima tražeći pomoć javnosti u potrazi za njegovom porodicom.

Pred kamerama se pojavljivao zabrinut i očajan. No ubrzo je njegovu ulogu skrhanog oca u potpunosti uništilo novo otkriće policije. Naime, njegova lista poziva otkrila je da je imao aferu sa kolegicom s posla. Nedugo zatim je pao na poligrafu - nakon čega se klupko počelo odmotavati.

Obećao je policiji da će im ispričati istinu ukoliko ga puste da najprije razgovara sa svojim ocem. Istražitelji su pristali, a Kris je ocu priznao kako je ubio svoju suprugu te je otkrio da se tijela nalaze pored kompanije u kojoj je zaposlen. Šenon je zakopao u plitak grob, a djevojčice je stavio u bačve s uljem. J

avnost je žestoko šokiralo saznanje o tragediji koja je zadesila naizgled vrlo sretnu i skladnu porodicu. Već 21. augusta 2018. godine Kris je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.Netfliksov dokumentarac predstavljen je u septembru 2020. godine, a donosi detaljan uvid u tragičnu priču porodice.

U nešto više od sat vremena filma prikazani su kućni snimci, posebni intervjui s prijateljima ubijene Šenon, a priča o ubistvima i Krisovim priznanjima razrađena je do najsitnijih detalja.

Korišteni su i posebni arhivski snimci koji prikazuju Šenon kako govori o Krisu i načinu na koji joj je odnos s njim popravio život.Ova priča privukla je ogromnu pažnju publike iz svih dijelova svijeta, a na Netflikovoj platformi je od premijere pregledana nekoliko miliona puta. Gledatelji su je okarakterisali kao "šokantnu, depresivnu i tešku priču koja lomi srca".

Osim toga, još jednom je dokazala koliko umjetna može biti slika koju predstavljamo svijetu kroz društvene mreže, odnosno koliko fotografije i snimci koje serviramo preko interneta mogu biti daleko od onoga što se dešava iza zatvorenih vrata.

Jedanaest dana nakon što je policiji prijavljen njen nestanak Gabriele Gaby Petito pronađena je mrtva. Istragom je utvrđeno da je djevojka ubijena tokom putovanja s vjerenikom Brianom Laundrieom, koji je nestao sredinom septembra.

Ako je suditi po objavama na Instagramu, Gabi i Brian zabavljali su se od jula 2019. godine, a na prvu godišnjicu veze su se vjerili. Zatim su uselili u kuću Brianovih roditelja, gdje su ostali do juna 2021. godine, kada su odlučili krenuti na putovanje kroz Sjedinjene Američke Države (SAD).

Njih dvoje su svoja putovanja snimali i objavljivali na Instagramu i Jutjubu. Najprije su posjetili Kolorado i Utah. Već početkom augusta policija je zaprimila poziv u kojem je anonimna osoba tvrdila kako je svjedočila sukobu između Gabi i Briana te kako ju je on tom prilikom udario.

U izjavi je navedeno kako je Gabi pokušala pobjeći, a Brian je trčao za njom i udarao je kad god bi je uspio prestići.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana