Nerazjašnjene nesreće za Dan mora

Agencije
Nerazjašnjene nesreće za Dan mora

Tokio - Japan je zemlja u kojoj zaposleni ne uzimaju godišnji odmor iako, bar teoretski, imaju pravo na njega.

Ovo se donekle kompenzuje velikim brojem državnih praznika od kojih su mnogi vezani za prirodu i prirodne fenomene, pa se u Japanu, na primjer, kao državni praznici slave proljećna i jesenja ravnodnevnica, prenio je RTS.

Jedan od takvih praznika je i Dan mora koji je ove godine pao u ponedjeljak, omogućivši japanskim radnicima i njihovim porodicama da uživaju u tri dana relaksacije, plivanja, ronjenja, planinarenja, bavljenja sportom i odlaska u muzeje i šoping.

Produženi vikend je, nažalost, propratila serija neobičnih i nerazjašnjenih nesreća uglavnom vezanih za aktivnosti na vodi, ali i druge sportove.

Tako su se u ponedjeljak u mjestu Hofu u prefekturi Jamagući udavila dva šesnaestogodišnja srednjoškolca kada su se sa još deset drugova plivajući zaputili ka stijenama udaljenim stotinak metara od obale.

Istog dana na Okinavi preminuli su rekreativni ronioci, bračni par Tomomi (53) i Masaja (48) Takajama. Vozač koji je prolazio putem pored obale primijetio je tijelo u ronilačkom odijelu koje pluta na površini. Policija i spasioci, koje je pozvao, potom su na dnu plićaka otkrili i drugo tijelo kojeg je prikovanog za pijesak držala boca sa kiseonikom.

Još nije saopšteno kako se moglo desiti da se u oba slučaja po dvije osobe udave istovremeno, ali mediji spekulišu da je moguće da je riječ o neuspjelim pokušajima spasavanja.

U ponedjeljak, takođe, đak drugog razreda osnovne škole Kira Kavamoto nestao je u rijeci u mjestu Otake u prefekturi Hirošima, pa su tako aktivnosti na vodi tokom Dana mora odnijele ukupno pet života.

Produženi vikend iskoristili su i brojni sportski i drugi univerzitetski kružoci za treninge i priredbe, a jedan takav trening rezultirao je užasnom nesrećom.

Na univerzitetu Fukujama Heise u prefekturi Hirošima devetnaestogodišnja djevojka, član atletskog kluba pri univerzitetu, pogođena je u glavu kopljem koje je sa razdaljine od 60 metara bacio njen kolega, u momentu kada se po završetku treninga uputila kući.

Djevojka se nalazi van životne opasnosti saopštili su ljekari lokalne bolnice, dok policija i tužilaštvo okružnog suda u Hirošimi razmatraju mogućnost da podignu optužnicu za pokušaj ubistva iz nehata.

Reaktor broj 4

Radnici u oštećenoj nuklearnoj centrali "Fukušima Daići" izvukli su juče dvije nuklearne šipke goriva iz bazena, prvi put od kada je nastao nuklearni akcident izazvan zemljotresom i cunamijem prošle godine, objavili su mediji.

Na televizijskim snimcima mogli su se vidjeti radnici, svi obučeni u bijela zaštitna odijela, na vrhu oštećene zgrade reaktora broj 4 kako kranom vade jednu šipku nuklearnog goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana