Ne padaju na optičke iluzije: Narod sa najboljim vidom na svetu

express.hr
Ne padaju na optičke iluzije: Narod sa najboljim vidom na svetu

U savanama sjeveroistočne Namibije nalazi se gradić Opuvo. Ima samo 12.000 stanovnika i putovanje kroz cuo grad traje manje od jednog minuta. Ipak, od samog grada mnogo su zanimljiviji stanovnici okolne doline, piše BBC.

Pleme Himba, polunomadski narod, svoje dane većinom provodi uzgajajući stoku. Dok sve veći broj plemena napušta seoski način života i seli se u gradove, pripadnici plemena Himba brižno čuvaju svoj način života. Ipak, sve se mijenja, pa tako i oni polako napuštaju sela.


Ovo pleme predstavlja idealnu priliku da naučnici prouče kako moderan život utiče na naš vid. Rezultati su pokazali da ga mijenja iz osnove, a nauka još ne može u potpunosti da objasni te promjene. Ono u čemu su svi saglasni jeste jednostavna teza: Himbe vide svijet drugačije od nas.

Prve naznake da domoroci različito doživljavaju svijet otkrio je V. H. Rivers još početkom dvadesetog vijeka. Stanovnike ostrva u blizini sjeverne obale Australije podvrgavao je različitim testovima vida, a najpoznatija je bila Miler-Lajerova iluzija.

Pogledajte strelice na slici dole i pokušajte da procenite koja linija je duža.

Linije su iste dužine, ali će većina zapadnjaka reći da je donja linija duža, i to za dvadesetak odsto.

S druge strane, Rivers je otkrio da domoroci mnogo bolje procjenjuju odnose. Miler-Lajerova iluzija im nije pravila probleme s procjenom.

Do istih zaključaka došli su i brojni drugi istraživači koji su proučavali zajednice domorodaca.

Rezultati su pokazali da od Indije do Kalaharija domoroci bolje vide od zapadnjaka.

Džuls Davidof sa Univerziteta u Londonu istraživao je kako članovi plemena Himba vide i koje bi sve iluzije mogle da im predstavljaju problem. Mnogi od njegovih prvih eksperimenata bili su koncentrisani oko Ebinghausove iluzije.

Pogledajte narandžaste krugove na slici i pokušajte da procjenite koji je veći.

Zapadnjaci će krug s desne strane procjeniti kao veći, iako su identične veličine.

Davidov je otkrio da pripadnici plemena Himba nemaju problema s tom iluzijom i ispravno kažu da su krugovi jednaki. Uzrok ove pojave je što domorci pažnju usmjeravaju direktno ka unutrašnjim krugovima, dok zanemaruju spoljašnji prsten načinjen od krugova.

Da bi testirao ovaj fenomen dalje, Davidov im je tražio da uporede apstraktne figure koje se sastoje od manjih figura, kao što je prikazano na ovoj slici.

Himbe su svoj sud zasnivale na posmatranju detalja od kojih je sačinjena cijela slika, umjesto nap osmatranju lika koji formiraju detalji.

Posljednji testovi pokazali su da pripadnici plemena Himba mogu duže i bolje da se koncentrišu od zapadnjaka, kao i da lakše ignorišu ometajuće faktore. U eksperimentu u kojem je trebalo da pronađu određene objekte u rešetki, pomjeranje drugih objekata na ekranu ometalo ih je manje nego što je ometalo zapadnjake. Štaviše, Himbe su bile najkoncentrisaniji članovi bilo koje testirane grupe do sada.

Stvar je u tome što su ovi ljudi vrlo fleksibilni: iako lako mogu da vide “širu sliku” kada se podstaknu na to, prvenstveno su snažno usmjereni na detalje.

Jedno od objašnjenja je što je ova osobina ključna za njihov svakodnevni život. Identifikovanje obilježja svake krave poaosob, na primer, dovodi do toga da od malih nogu stiču sposobnost koja se zanemaruje u svim modernim društvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana