Naučnici upozoravaju: Toplotni talasi ugrožavaju sigurnost hrane

Tanjug
Naučnici upozoravaju: Toplotni talasi ugrožavaju sigurnost hrane

LONDON- Uzastopni toplotni talasi ugrožavaju sposobnost prirode da ljudima obezbedi hranu, kažu istraživači i upozoravaju na "tiho umiranje" u okeanima usred rekordnih temperatura koje prže Zemlju, piše Gardijan.

Prema pisanju lista, toplotni talasi koji se šire Evropom, SAD i Kinom ugrožavaju ljudske živote, kao i kopno i more do kojih oni zavise.

"Naš sistem ishrane je globalan. Postoje sve veći rizici od istovremenih velikih gubitaka usjeva u različitim regionima u svijetu, što će zaista uticati na dostupnost hrane i njenu cijenu. U narednim decenijama to je jedna od stvari kojih se zaista plašim", rekao je Džon Maršam, profesor sa Univerziteta u Lidsu.

Toplotni talas koji je 2018. godine zahvatio Evropu doveo je do višestrukih neuspjeha usjeva i gubitka prinosa do 50 odsto u centralnoj i sjevernoj Evropi.

Očekuje se da će toplotni talasi postati 12 puta češći do 2040. godine u poređenju sa nivoima prije zagrijavanja. Iako jedan toplotni talas možda neće ubiti ekosistem, duži i češći događaji značiće da priroda nema vremena da se oporavi.

 "Ljudi su generalno izolovani od uticaja vremenskih prilika od kojih svi zavisimo. Idemo u prodavnice da kupimo hranu - ne uzgajamo je sami, ali ako razgovarate sa poljoprivrednicima bilo gdje u svijetu, oni su izuzetno svjesni šta vrijeme čini i koji je njegov uticaj na poljoprivredu", naveo je profesor Maršam.

Profesorka sa Univerziteta u Bristolu Danijela Šmit rekle je da "često razmišljamo o uticajima na ekosistema na kopnu".

"To je lako uočiti - biljke venu, a životinje postaju previše vruće. Međutim, ljudim uglavnom ne razmišljaju o morskim toplotnim talasima. To je ono što me zaista brine - to nevidljivo, tiho umiranje", navela je ona.

Neki od najranjivijih ekosistema su oni koji su navikli da imaju stabilnu temperaturu tokom cijele godine, kao što su vrste u tropskim okeanima. Očekuje se da će zagrijavanje od dva stepena Celzijusa u suštini izbrisati tropske koralne grebene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana