Naučnici objavili 10 najvećih prijetnji za čovječanstvo i listu filmova koje treba pogledati da bi ih shvatili

Tanjug
Naučnici objavili 10 najvećih prijetnji za čovječanstvo i listu filmova koje treba pogledati da bi ih shvatili

VAŠINGTON - Naučnici su predstavili 10 najvećih prijetnji za opstanak naše civilizacije i budućnost čovječanstva, a na vrhu ove liste se nalaze klimatske promjene.

Studija Luka Kempa i koautora, objavljena prošle godine u zvaničnom časopisu Američke akademije nauka (PNAS), sugeriše da klimatske promjene mogu da imaju katastrofalne posljedice za čovječanstvo, prenosi „Sajens njuz“.

Podaci koji su navedeni u ovoj i sličnim studijama o klimi ipak ne treba da budu razlog za očaj, već poziv na djelovanje, ističe se u članku.

„Sajens njuz“ predlaže čitaocima da pogledaju japanski animirani film "Princeza Mononoke", koji prema njihovom mišljenju dobro ilustruje prijetnje koje proističu iz promjena klime.

Na drugom mjestu se nalazi prijetnja nuklearnog rata, a  preporučeni film je crna komedija Stenlija Kjubrika "Doktor Strejndžlav ili: Kako sam naučio da ne brinem i zavoleo bombu".

Treća najozbiljnija prijetnja su, prema Sajens njuz, pandemije, čije su posljedice prikazane u filmu "Ja sam legenda".

Na četvrtom mjestu se nalaze prijetnje koje predstavljaju društveni mediji, a primjer je film "Ne gledaj gore" sa Leonardom di Kapriom.

Peta je nestabilnost kompleksnih sistema ("Efekat leptira"- naslov, ne i sam film), dok mjesto broj šest i sedam zauzimaju kvantni kompjuteri ("Njuškala") i vještačka inteligencija ("Terminator").

Za našu civilizaciju bi bio fatalan i nestanak pčela (animirani "Pčelac Beri Medić"), kao i eventualni udarac asteroida u Zemlju ("Armagedon").

Listu zatvara malo vjerovatna invazija vanzemaljaca, koju čitaoci mogu da zamisle uz film "Rat svijetova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana