Naučnici iz aviona snimili zabrinjavajuće ekstremno topljenje leda na Grenlandu

GS
Foto: klix.ba

VAŠINGTON - Naučnik američke svemirske agencije NASA, Džoš Vilis, ove je sedmice letio iznad Grenlanda i posmatrao ovaj polarni svijet istopljenog leda i tamnih bazena vode.

Sredinom avgusta je toplotni val otopio velike dijelove ledene ploče Grenlanda koja je površinom tri puta veća od Teksasa. To je vidljiv znak promjene vremena i klime. U preteklim decenijama, naučnici su posmatrali rekordno topljenje Grenlanda, koje je rezultiralo ulijevanjem vode u more i povećanjem nivoa mora. Dosad je u 2021. godini površina istopljenog područja značajno veća od prosjeka zabilježenog između 1981. i 2010. godine, za oko 2,6 miliona kilometara.

Vilis je kazao da je topljenje leda na Grenlandu sve ekstremnije svakom novom decenijom zbog ljudskog uticaja na klimu, prenosi Kliks.

Naučnici su ustanovili da se Grenland u posljednjih nekoliko decenija topi brže nego u posljednjih najmanje 350 godina. Ledena ploča se smanjuje.

Dok se klima zagrijava, toplotni valovi su sve ekstremniji pa se veći događaji topljenja događaju i na tipično ledenom vrhu ostrva. Ovog ljeta je nekoliko ozbiljnih toplotnih valova zahvatilo Grenland, a na vrhu, odnosno na visini od 3.216 metara je padala kiša. Naučnici nikad dosad nisu posmatrali kišu na toj lokaciji.

Prije 1995. godine su prolazili vijekovi između većih događaja topljenja na vrhu, a dokaze za to krije jezgro praistorijskog leda na Grenlandu. Sada se to topljenje dogodilo nekoliko puta u posljednjim decenijama.

Fotografije napravljene iz aviona prikazuju jugozapadni dio Grenlanda. Tamne plave površine predstavljaju bazene vode, dok su svjetlije površine zapravo snijeg zasićen vodom. Ovakvo topljenje obično rezultira spuštanjem vode u rijekama prema okeanu. Visine gdje se dešavaju topljenja leda na Grenlandu se polako povećavaju, posebno u posljednje tri decenije.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana