Najpametniji i "najgluplji" američki predsjednici

Avaz
Foto: Voa

Godine 2006. psiholog Dean Simonton krenuo je analizirati inteligenciju američkih predsjednika procjenjujući njihov IQ.

Intelektualna briljantnost i otvorenost prema iskustvu bili su među fasktorima koje je Simonton koristio kako bi dobio predodžbu o tome koji su predsjednici zapravo geniji, piše Glas Amerike.

Donald Tramp  često spominje superiorni intelekt, jednom se proglasivši "vrlo stabilnim genijem". Tramp je odbio objaviti svoje školske podatke, ali predsjednička povjesničarka Barbara Peri ima neka razmišljanja o moći mozga bivšeg predsjednika.

- Mislim da je on naš najlukaviji predsjednik i mislim da je za to potrebna određena količina intelekta - kaže Peri, direktorica predsjedničkih studija na Miler Centeru Fakulteta u Virginiji. “Dakle, možda neki predsjednici nedostatak urođene briljantnosti i inteligencije nadomještaju mudrošću. I očigledno zna raditi s publikom, pa mu to neću oduzeti.

 
On je sjajan pisac

Iako je Džon Adams, koji je diplomirao na Harvardu, imao najveći procijenjeni IQ (175) od svih američkih vođa, Simonton kaže da je treći američki vrhovni zapovjednik, Tomas Džeferson (IQ 160), bio pravi genije s brojnim postignućima na različitim područjima.

- On je sjajan pisac. Kao što znate, on je glavni autor Deklaracije o neovisnosti. On je izvrstan arhitekt, projektirao je ne samo svoju vilu nego i originalni kampus Fakulteta u Virginiji. Bio je politički teoretičar. Napisao je puno političkih teorija koje čine osnovu za naš ustav - kaže Simonton, profesor emeritus na odjelu za psihologiju na Kalifornijskom fakulet Davis. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana