Najmračnija tajna Evrovizije: Ova pobjednica je rođena kao dio nacističkog projekta

GS
Foto: Agencije

Mnogi ne znaju jednu od najmračnijih tajni Evrovizije. Uz finale ovogodišnje Evrovizije, red je i da se podsjetimo jedne od najvećih i najmračnijih tajni ovog takmičenja koja je otkrivena upravo nakon pobjede Švedske.

Te davne 1974. godine, pjesma "Waterloo" postala je globalni hit, i ujedno numera koja je lansirala karijeru do tada ne toliko poznatog benda Abba. Postali su atrakcija gotovo preko noći, a njihova zvijezda nije izblijedila ni nakon svih ovih godina. Međutim, cijena slave je bila velika, te se malo potom saznalo i za mračnu tajnu pjevačice Ani-Frid Lingstad.

Podsjećamo, govorimo o vremenu kada internet nije postojao, i kada je bilo daleko lakše sakriti ono što ne želite da se sazna. Međutim, u ovom slučaju, ova opcija nije postojala.

Ko je zapravo Ani-Frid?
Jedna od pobjednica Evrovizije rođena je kao dio tajnog nacističkog projekta "Lebensborn". Naime, nacisti s Hajnrihom Himlerom na čelu, sanjali su o arijevskoj rasi koja će zavladati svijetom, a u tu svrhu je i osmišljen ovaj projekat.

Riječ je o programu koji se najlakše mogao opisati kao "fabrika" za "štancovanje" najboljih primjeraka "odabrane vrste", sa ciljem da se dobiju superiornije jedinke.

Posebno su bila na cijeni djeca plavih očiju i plave kose, bez tragova jevrejske krvi, zbog čega se nacisti nisu ustručavali i da im, ukoliko je potrebno, farbaju kosu od najranijih dana.

Oficirima su podvođene djevojke koje se uklapaju u željeni opis, a potom su odvođene u Lebensborn centre širom Evrope, u koje su dolazile i one koje su već bile trudne, kako bi se porodile bez stigme, s obzirom da nisu bile udate.

Kada je riječ o Ani, njena majka Sini Lingstad imala je samo 19 godina kada je zatrudnila sa Alfredom Hasom, pripadnikom njemačkih okupacionih trupa koje su držale pod kontrolom strategijski važnu luku Narvik sa okolinom. Međutim, uskoro je morao da ode na drugi front, i od tog trenutka mu se gubi svaki trag.

Sini rađa ćerku u jednom od Lebensborn centara, ne otkrivajući ko je otac, sve vrijeme se nadajući da je njen Alfred živ, čak i kada je ugašen posljednji front, a o njemu nije bilo glasa.

Kao da je predosjećala da je vojnik Hase ostao živ, počela je da traga za njim putem raznih kanala, pa čak i preko Međunarodnog crvenog krsta. Ipak svi ovi pokušaji ostali su bez uspjeha.

U međuvremenu, Sini i njena majka bile su žigosane kao izdajnice i izopštene u njihovom selu u sjevernoj Norveškoj, a sama Ani bila je izložena stravičnim pritiscima. Između ostalog, jedan ribar je Sini nožem u kožu ugravirao kukasti krst koji je kasnije teškom mukom skinula. Zbog svega su bile prisiljene da emigriraju u Švedsku gdje je Sini uskoro umrla od zastoja rada bubrega, ali i tuge, a ona odrasla skrivajući teške traume.

Brigu o godinu i po dana maloj Ani-Frid preuzima baka, o čemu je kasnije pjevačica i sama pričala.

"Baka se dosta namučila radeći oko mog i njenog izdržavanja. Kad smo se nastanili u mjestu Torshela, u blizini grada Eskilstune, za baku su uslijedile godine napornog rada. Dugo je radila kao čistačica i pralja a ostatak života je provela kao prodavačica", započela je priču o svom djetinjstvu Ani jednom prilikom.

"Što su godine više prolazile, to se kod mene budila sve veća želja da nešto više saznam o mojim roditeljima. Baka mi je o mami mnogo pričala. Govorila je da je bila lijepa i muzikalna. Da joj je ostavila u amanet da se o meni brine sve dok ne budem stala na svoje noge.

O mom ocu, sem da je bio njemački vojnik i da je pri kraju rata poginuo negdje kod Danske, tvrdila je da ne zna ništa", dodala je.

Godine i decenije su prolazile, ali sa njima se nije ugasila nada u srcu Ani-Frid da će ipak jednog dana - ako ne sresti, a ono saznati nešto više o sudbini svog nepoznatog oca. Igrom slučaja, krajem septembra, ta njena velika pritajena želja postala je stvarnost.

Oca upoznala zahvaljujući magazinu "Bravo"
Sve se dogodilo kada je upravo bratanica Alfreda Hasa kupila magazin "Bravo" i pročitala intervju grupe Abba. Pored fotografija njenih članova detaljno su bili opisani i njihovi životni putevi.

Vidjevši ime "Alfred Has", i iako su ovo ime i prezime u Njemačkoj bili rasprostranjeni, bratanica je bila zainteresovana  onim što je pročitala i otrčala pravo svom stricu koji je u tom trenutku bio u poslastičarnici koju je držao preko dvije decenije.

Pokazala mu je fotografiju, i pitala ga da li mu se dopada djevojka na njoj, na šta joj je odgovorio da je "veoma lijepa i dopadljiva". Na to mu je bratanica ushićeno rekla da je to njegova ćerka.

Alfred se nasmijao, ali je ponovo uzeo "Bravo", pogledao fotografiju i više za sebe dodao: "Baš bi to bila velika sreća kad bi imao ovako lijepu i slavnu kćerku."

Bratanica je bila uporna, a on je onda počeo da vrti u glavi prošle trenutke. Sve informacije su se ukapale, a njemu je u trenutku bilo samo na pameti kako da supruzi objasni davnu avanturu.

Ipak, sve joj je priznao, a ona je kasnije novinarima priznala da mu je "sve oprostila". "Mom Alfredu opraštam sve. Bila su to ratna vremena kada čovjek nije znao da li će živ dočekati sljedeći dan", rekla je.

Ani upoznaje oca
Vijest o tome da je otac glavne zvijezde popularne grupe Abba pronađen poslije pune 32 godine munjevito je stigla i do Švedske. Sredinom septembra, u kasne večernje sate, u stanu Alfreda Hasa zazvonio je telefon, a sa druge strane čuo se nježan ženski glas koji je na slabom njemačkom upitao da li može da razgovara sa njim.

Has je uzbuđeno odgovorio: "Ani-Frid, ćerko moja, pa to sam ja, tvoj otac". Nastao je tajac, kao da je za obje strane bilo potrebno da procesuiraju ono što se upravo dogodilo.

Poslije nekoliko minuta ćutanja i zebnje, razgovor je potekao kao bujica. Dirnuta, Ani-Frid miješala je njemačke, engleske i švedske reči. Dogovorili su se da otac dođe i posjeti je, a u Švedskoj je ostao do kraja oktobra. Dane su provodili u dugim razgovorima i šetnjama.

Nakon toga, Alfred se vratio u Njemačku, a njegova poslastičarnica postala je veoma popularna, a Ani je nastavila sa snimanjem albuma koji im je donio svjetsku slavu, a ostalo je istorija.

Afera sa Zdravkom Čolićem
Inače, iako je Ani najpoznatija po odnosu sa kolegom iz grupe, u jednom trenutku je imala aferu i sa, u tom trenutku, najpoželjnijim Srbinom - Čolom.

Život Zdravka Čolića bio je isprepleten pričama o ljubavnim avanturama, te su ga često povezivali s poznatim damama koje su padale na njegov šarm. Ipak, od trenutka kada se 2001. godine vjenčao sa Aleksandrom, pronašao je istinsku sreću u bračnoj zajednici, a sa voljenom suprugom dobio je i dvije ćerke Unu i Laru.

Zdravko Čolić o aferi sa Ani
No, iako je Čolić pronašao svoj mir, ostavljajući iza sebe stare romanse kao dio prošlosti, upravo je kratkotrajna veza sa Ani u jednom trenutku punila medijske stupce.

"Upoznavanje je palo za klavirom, osmjesi i prostačka bosanska pitanja – Š‘a ima, stara", prisjetio se Čola jednom priliko kako je upoznao Fridu.

Kako je nekoliko decenija nakon kratkotrajne romanse priznao, osjećao se "upotrijebljenim poput instant-supe".

"Fridu iz grupe ABBA sam upoznao na Pjesmi Evrovizije, gdje bih drugo. Poslije je uslijedio poziv na vikend. Djelovalo je obećavajuće, ali sam se ja nakon cijele te trodnevne idile osjetio upotrebljenim poput instant-supe. Skuvaš za pet minuta, pojedeš vruće i to je to. A sve je bilo tu: i brvnara i kamin i svijeće i cvijeće, kockaste zavjesice i stoljnjaci, pečena riba u foliji sa bademima i eterična ulja… Ali, ona prava, jedinstvena, ludačka strast, koja se desi između muškarca i žene, izostala je. Nije bilo spontanosti, pa je sve izgledalo kao kad zakažeš vježbanje udvoje u teretani."

Ipak, Čola je kasnije u jednom intervju otkrio da nije bilo baš tako. "Ma, to su muške finte! Ne može žena iskoristiti muškarca, uvijek on iskoristi nju", prenosi Mondo.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana