Najduža ekspozicija fotografije pronađena u limenci

Kliks
Foto: Regina Valkenborgh/herts.ac.uk

Vjeruje se da fotografija koja prikazuje sunčeve cikluse tokom više od osam godina ima najdužu ekspoziciju ikada snimljenu i to u limenci za piće.

Naime, na fotografiji su prikazana 2.953 lučna traga sunca tokom izlaska i zalaska kroz promjene godišnjih doba.

Fotografkinja Redžina Vokenborg bila je studentica likovne umjetnosti na Univerzitetu Hertfordšir, u južnoj Engleskoj, kada je odlučila stvoriti seriju improviziranih fotografija.

Vokenborg je za CNN rekla da je počela eksperimentirati kamerama s malom ekspozicijom nakon što je primijetila kako društvo postaje digitalno.

Njene fotografije ušle su u izbor za nagradu People's Choice Award.

"Željela sam vidjeti ima li vrijednosti u starom analognom stilu", kazala je, objašnjavajući da joj je stil fotografije omogućio eksperimentisanje dugim ekspozicijama i minijaturnim portretima.

Nakon niza uspješnih eksperimenata s fotografijom s dugotrajnom ekspozicijom 2012. godine Vokenborg je postavila kamere s malom ekspozicijom na teleskop u opservatoriju Univerziteta Bejfordburi.

Kamere su ostale zaboravljene na teleskopu, sve dok ih u septembru ove godine nije uklonio glavni tehnički službenik opservatorija Dejvid Kempbel.

Vokenborg je rekla da pretpostavljala da su sve kamere u kvaru, te je rekla Kempbelu da sve baci.

"Srećom, Dejvid je pogledao prije nego što je sve bacio u kantu", rekala je za CNN Vokenborg koja je sada gostujući predavač na Univerzitetu Hertfordšir.

Fotografija s dugotrajnom ekspozicijom često se koristi za prikaz protoka vremena u sceni, a može se postići i modernim i starijim fotoaparatima ostavljajući zatvarač otvoren duže vrijeme.

Takođe, njemački umjetnik Mihael Veseli do sada je držao rekord za najdužu ekspoziciju, a njegova fotografija prati četiri godine i osam mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana