Nacionalna galerija u Londonu zabranila unošenje tečnosti zbog napada aktivista

Tanjug
Nacionalna galerija u Londonu zabranila unošenje tečnosti zbog napada aktivista

LONDON- Nacionalna galerija u Londonu zabranila je unošenje tečnosti, osim formule za bebe i lijekova na recept, zbog napada koje su aktivisti izveli na umetnička djela, uključujući "Suncokrete" Vinsenta van Goga.

Ta mjera stupa danas na snagu, prenio je Skaj njuz. Londonski muzej takođe je pozvao posetioce da sa sobom u Galeriju unose "minimalne predmete" i da ne nose velike torbe.

 "Nažalost, došli smo do tačke u kojoj smo primorani da delujemo kako bismo zaštitili naše posetioce, osoblje i kolekciju", navedeno je u saopštenju galerije. 

Dodaje se da sva vrata u Galeriji imaju detektore metala gde će osoblje pregledati torbe i rančeve, pa će zbog toga ulazak vjerovatno trajati duže.

 "Ovakvi napadi su prouzrokovali fizičku štetu na umetničkim delima, uznemirili su posetice i osoblje i poremetili našu misiju da obezbedimo da velika umetnost bude dostupna svima", navedeno je. 

Muzej je naveo nekoliko napada na umjetnička djela od jula 2022. godine, uključujući i delo Džona Konstabla "Kola sa senom" i "Rokbi Venera" Dijega Velaskeza. 

Dvojica aktivista grupe "Džast stop oil" osuđena su na zatvor zbog nanošenja štete u vrednosti do 12.000 evra na okviru Van Gogovih "Suncokreta". 

U julu 2022. godine, dvoje aktivista su se zalepila za sliku "Kola sa senom". Prošlog novembra aktivisti su navodno razbili zaštitno staklo "Rokbi Venere" i naneli štetu veću od 7.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana