Na prodaju "Zlatna ploča" iz "Vojadžera"

Srna
Foto: Ilustracija

BIJELjINA- Kopija zlatne ploče, koju je NASA 1977. godine poslala u svemir putem sondi "Vojadžer 1" i "Vojadžer 2", ponuđena je na prodaju.

Kopiju je posjedovao astronom Karl Sagan.

Riječ je o svojevrsnoj vremenskoj kapsuli koja bi trebala da onome ko je nađe u svemiru da svojevrstan uvid u priču o ljudima, odnosno zemaljskoj rasi.

Na zlatnoj ploči našlo se 115 fotografija i različitih prirodnih zvukova kao što su talasi, vjetar, grmljavina...

Osim toga, na ploči se nalazi i izbor muzike iz cijelog svijeta i različitih era u ljudskoj istoriji, a sve je snimljeno na 59 jezika.

Na samoj ploči ispisana je pozdravna poruka tadašnjeg američkog predsjednika Džimija Kartera i generalnog sekretara UN Kurta Valdhajma.

Ploča je smještena u zaštitni aluminijski omot na kome je slikama objašnjeno kako pokrenuti ploču i preslušati njen sadržaj.

Kada su svemirske letjelice "Vojadžer 1" i "Vojadžer 2" napustile Sunčev sistemu našle su se u praznom svemiru - navode naučni portali.

Predviđa se da će, zbog brzine kojom lete, proći četrdeset hiljada godina prije nego što se približe bilo kom drugom planetarnom sistemu.

Kopija te zlatne ploče naći će se u ponudi poznate aukcijske kuće "Sotbijevi", a procjenjuje se da bi mogla dostići cijenu od 600.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana