Mugabeova raskoš u zemlji siromaštva

Agencije, Foto EPA
Mugabeova raskoš u zemlji siromaštva

Harare - Hiljade stanovnika Zimbabvea izašlo je na ulice Mašvinga na impozantnu proslavu 92. rođendana predsjednika Roberta Mugabea, koji je najstariji državnik na svijetu.

Oko 50.000 ljudi prisustvovalo je glavnoj ceremoniji, a gosti su pristizali autobusima, kamionima i pješice. Predsjednik Zimbabvea je na početku proslave pustio simbolično 92 balona, dok su za tu ceremoniju napravljene torte impozantne veličine, među kojima je jedna u obliku afričkog kontinenta i teška 92 kilograma.

Na rođendanskoj proslavi, koja je počela još prije sedam dana, bili su ministri, strane diplomate i zvaničnici iz Angole, Bocvane, Južne Afrike, Namibije i Tanzanije. Na meniju je bila divljač i govedina, a organizatori kažu da su za svečani ručak utrošili meso od 50 krava. Mnogi učesnici su nosili odjeću na kojoj je bio odštampan portret Mugabea, dok je na nekima pisalo "Volimo te Bob". Neki su imali odjeću u crveno, crnim, zelenim i žutim nijansama, što su boje vladajuće partije.

Gosti su slušali poeziju, izvođenje pjesama i igara njegovih pristalica koje ga smatraju afričkom ikonom i vizionarom.

Neki, kao što je bivši ministar informisanja Džonatan Mojo, smatraju da Mugabeov rođendan treba proglasiti nacionalnim praznikom.

Mugabe je rekao da niko ne treba da gladuje zbog posljedica suše koja je pogodila tri miliona građana Zimbabvea i zbog čega je proglašeno alarmantno stanje u nekim područjima.

- Činimo sve što je u našoj moći da nahranimo naciju. Sigurno ćemo proći kroz ovaj teški period - rekao je Mugabe u svom govoru.

Na potpredsjednika Emersona Mnangagvea se gleda kao na potencijalnog novog predsjednika, iako ga je Mugabeova žena Grejs kritikovala posljednjih nekoliko sedmica, što je očigledan znak rastućeg rivalstva. Mugabe je osudio strano miješanje u unutrašnja pitanja zemlje, kao što je pitanje ko će ga naslijediti na čelu države. On je rekao da su "Britanci i Amerikanci nudili velike sume novca ljudima iz i van stranke da izazivaju podjele u zemlji", služeći se "lukavstvom kao i uvijek".

Ekstravagantne proslave Mugabeovog rođendana svake godine su predmet kritika u Zimbabveu, koji prolazi kroz ozbiljne ekonomske teškoće. Opozicija je navela da će ovogodišnja proslava koštati oko 800.000 dolara.

Mugabe, koji nema namjeru da napusti vlast, jednom prilikom je rekao da će napustiti predsjedničku funkciju poslije 100. rođendana. Predsjednik Zimbabvea, koji je rođen 21. februara 1924. godine, bio je predsjednik vlade od 1980. do 1987, a od 1987. godine je šef države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana