Od suše uginuli konji u stepi kazahstanskog poluostrva

SRNA
Foto: maxpixel.net

AKSHIMIRAU- Mrtvi konji leže rasuti po sušnoj stepi kazahstanskog poluostrva Mangistau, gdje su velike suše ostavile životinje bez hrane i vode, ugrožavajući egzistenciju stotinama poljoprivrednika.

Neuobičajeno visoka temperatura vazduha, u nekim slučajevima rekordna, zabilježena je ovog ljeta u ovom bivšem sovjetskom regionu Centralne Azije, što je navelo Kazahstan da zabrani izvoz stočne hrane i traži dodatnu vodu od svojih susjeda.

Na oblasti Mangistau je to značilo da konji nemaju šta da pasu, a cijene sijena i ječma su naglo skočile. Neki farmeri cijepaju vlažni karton na komade da bi se pomiješali sa stočnom hranom radi dodatne zapremine.

Konjsko meso i fermentisano kobilje mlijeko glavni su sastojci kazahstanske ishrane, a uzgoj konja, zajedno sa kamilama, tradicionalno je zanimanje u Mangistauu.

Paša u tom području bila je siromašna posljednje tri godine, ali je do ovogodišnjih ekstremnih vrućina bilo još dovoljno trave za hranjenje konja.

Rojtersov reporter je tokom putovanja kroz tu oblast video desetine mrtvih konja. Jasno se vide rebra mršavih konja koji su još živi.

Provincija Mangistau prijavila je više od 1.000 uginulih konja, goveda i ovaca, a vlada je saopštila da šalje ječam u to područje.

Osim od globalnog porasta temperature vazduha, Mangistau postaje sve podložniji suši jer Kaspijsko more, kojim je skoro okruženo, postaje pliće, kaže naučnik za zaštitu životne sredine Orinbasar Togzhanov /Orynbasar Togzhanov/ sa sjedištem u glavnom gradu provincije Aktau.

“Postoji osjeka ili opadanje i priliv, ali more nije dostiglo svoj stari maksimalni vodostaj u posljednjih 100 godina”, rekao je on.

Svetlana Dolgih, šef klimatskih studija u državnoj meteorološkoj službi Kazgidromet, rekla je da prosječna temperatura vazduha u Kazahstanu svake decenije raste za 0,3 stepena Celzijusa.

Ona je rekla da bi moglo biti privremenih pozitivnih efekata, poput više kiše i zimskih snijegova u sjevernim regionima, u kojima se uzgajaju žitarice, ali se poljoprivreda u cjelini smatra ugroženom zbog klimatskih promjena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana