Mravi higijeničari u Velikoj jabuci

Tanjug
Mravi higijeničari u Velikoj jabuci

NjUJORK - Mravi imaju važnu ulogu higijeničara u Njujorku, sa čijih ulica i iz parkova počiste tone prehrambenog smeća koje proizvode ljudi.

Oni ne doprinose samo čistoći gradova, već pomažu u obuzdavanju populacije glodara i drugih štetočina u Velikoj jabuci.

- Procjenjujemo da samo na prostoru između Brodveja i Zapadne ulice insekti godišnje pojedu više od 950 kilograma otpadaka iz restorana brze hrane, što je otprilike 60.000 hot-dogova - izjavila je Elsa Jangsted, istraživač sa Univerziteta Sjeverne Karoline i vođa studije objavljene u američkom časopisu "Global Change Biologdž".

Ona je istakla da istraživanje otkriva važnost usluge koju nam pružaju insekti - posebno mravi, ali i stonoge, moljci i paukovi, time što uništavaju naše smeće. Naučnici su tokom istraživanja konstatovali da su najveći proždrljivci ulični insekti, a u stanju su da pojedu od dva do tri puta više prehrambenog smeća od svojih rođaka koji žive po parkovima.

- Ovo se može objasniti činjenicom da su jedna od najbrojnijih vrsta insekata na ulicama Njujorka mravi, koji su posebno efikasni u tamanjenju otpadaka hrane - objasnila je Jangsted.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana