Monogram kraljice Drage vraćen u Srbiju

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

BEOGRAD - Vrijedni predmeti koji su pripadali srpskoj kraljevskoj dinastiji Obrenović otkupljeni su ove godine za Istorijski muzej Srbije, a među njima je i monogram kraljice Drage, koji je već vraćen u zemlju, pišu beogradske "Večernje novosti".

List navodi da je monogram početkom kobne 1903. godine kralj Aleksandar Obrenović naručio od jednog beogradskog juvelira za svoju suprugu, kraljicu Dragu.

Direktor Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić kaže da je sudbina izrežirala da ne stigne da joj ga uruči prije krvavog Majskog prevrata. "Bezmalo 120 godina kasnije, ova izuzetno vredna vladarska insignija, nedavno je dospjela u Istorijski muzej Srbije", rekla je listu Bojićeva.

Otkupljena su i dva pisma - jedno kraljice Natalije i drugo kralja Milana za koju se Ambasada Srbije u Londonu nadmetala u aukcijskoj kući "Čizvik" početkom jula ove godine.

Istovremeno, putem Amabasade u Švajcarskoj otkupljena je vrijedna dokumentacija vezana za kraljicu Dragu Obrenović. Ovi eksponati još nisu stigli do Beograda, ali jeste Dragin monogram, kupljen nešto ranije kod kanadske aukcijske kuće "e-Medals". "Više godina unazad pratimo šta ova kuća nudi na svom sajtu.

Između ostalog, bili su oglasili orden Miloša Obrenovića, za koji smo konstatovali da nije original, a onda i monogram kraljice Drage Obrenović, po cijeni od 12.598 kanadskih dolara, što kada se uračuna i tamošnji porez na promet od 13 odsto, iznosi 14.235,7 dolara", navela je Bojićeva.

Bojićeva je rekla da je nazvala ministra spoljnih poslova Srbije Nikolu Selakovića i da je u dogovoru sa ministrom kulture Majom Gojković i Odjeljenjem za međunarodnou saradnju Ministarstva kulture dogovoreno da monogram bude kupljen.

Po nalogu šefa srpske diplomatije ambasador Dejan Ralević u Kanadi stupio je u kontakt sa kućom "e-Medals" i monogram je kupljen uz zvaničnu, ručno pisanu potvrdu advokata Uroša Kuzmanovića iz avgusta 1904. godine kojom se garantuje da je riječ o imovini porodice Obrenović.

"U našem muzeju on će se čuvati kao rijetka insignija jedne vladarke, jer za sada znamo da na Oplencu postoji još samo jedna dijadema, koja je pripadala kraljici Mariji Karađorđević", rekla je Bojićeva.

Ona otkriva da će čitav segment u budućoj stalnoj postavci Istorijskog muzeja Srbije u obnovljenoj zgradi nekadašnje Glavne željezničke stanice u Beogradu, biti upravo posvećen ženama savremenih vladara Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana