Moderni lovac na ratne zločince

Bloomberg.com
Moderni lovac na ratne zločince

Federalni agent Frenk Hanter je zgrabio šoljicu kafe, sjeo za svoj kuhinjski sto i pokrenuo svoj laptop i tako započeo dnevni pohod na ratne zločince novog doba. Nije mu trebalo dugo da naiđe na propagandni video-snimak terorista Islamske države.

Hanter je gledao degutantni video-snimak, koji traje 36 minuta, i bio užasnut slikama egzekucija i samoubilačkih napada. Nakon toga pažljivo je sakupio fotografije svakog od islamskih boraca i zatim pokrenuo računarski program za prepoznavanje lica.

Hanter je agent američke agencije ICE za imigraciju i carinu i ključni je igrač u vladinim naporima da osobe koje narušavaju ljudska prava i ratni zločinci, uključujući one koji se bore u Siriji ili Iraku, ne uđu u SAD.

- Posao zna da bude težak. Ne možete to raditi svaki dan ili u suprotnom počne vam se nešto loše dešavati u glavi - objašnjava on gledanje nasilnih video-snimaka.

Pedesetrogodišlji agent je jedan od šestorice agenata, tri analitičara, devet advokata i tri istoričara koji rade u Centru za sprečavanje ratnih zločina i narušavanja ljudskih prava, koji je smješten u neprimjetnoj kancelariji u Sjevernoj Virdžiniji. Za šest godina od kada je centar otvoren, dodati su u bazu podataka profili više od 66.000 prestupnika. Centar trenutno najveći fokus stavlja na dešavanja u Islamskoj državi, Siriji i Iraku.

Agenti ovog centra su dugo radili na pronalaženju nacista, ali kako se broj živih nacista značajno smanjio, oni su počeli da se fokusiraju na ljude koji su počinili ratni zločin u Latinskoj Americi i Balkanu. Ovakva istraživanja zahtijevaju nekoliko mjeseci rada, uključujući pretraživanja razne dokumentacije i intervjuisanje žrtava, i može proći nekoliko godina prije nego što slučaj bude konačno riješen na sudu. Tako je, na primjer, bivši pripadnik specijalnih snaga Gvatemale, koji je živio u Kaliforniji, osuđen na deset godina zatvora, jer je prikrio svoju ulogu u masakru 1982. godine kada je ubijeno 200 stanovnika jednog sela, uključujući i 67 djece. U maju ove godine agenti su učestvovali u akciji hapšnjenja Hrvata iz BiH, koji je imao svoju taksi kompaniju u Minesoti koji je lagao imigracionim vlastima o svom učešću u ratnim zločinima iz BiH da bi dobio zelenu kartu za ulazak u SAD.

- Najteže mi je intervjuisati prestpunike. Oni bivaju pušteni u istu zajednicu u kojoj žive njihove žrtve. Vi pričate sa njima i čujete šta su uradili, na primjer, isjekli ljude mačetama, a zatim kada završe jednostavno se rukuju sa vama kao da su vam najbolji prijatelji. Na to se nikada ne mogu naviknuti - kaže Hanter.

Pristup agenata prema svom radu nedavno se promijenio. Iako Hanter i njegove kolege još sprovode zahtjevne istrage u pogledu istorijata dešavanja, sve više uče nove sposobnosti - kako pretraživati internet u potrazi za dokazima u kriminalnim djelima. Neka od djela bilježe same žrtve ili novinske organizacije, dok druga snimaju prestupnici puni sebe u svojim propagandnim video-snimcima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana