Misterija rata u Ukrajini: Zašto su turski dronovi toliko efikasni na bojnom polju?

GS
Misterija rata u Ukrajini: Zašto su turski dronovi toliko efikasni na bojnom polju?

Turska bespilotna letjelica Barjaktar TB2 ostvaruje odlične rezultate u Ukrajini s obzirom na to da s lakoćom uništava ruske raketne bacače.

Ipak svi se pitaju kako su ti jeftini i spori dronovi tako pogubni za Ruse.

Američki odbrambeni funkcioner rekao je da je Ukrajina sjajno upotrebila turske bespilotne letjelice koje mogu lebdjeti iznad tenkova i artiljerije i uništiti ih razorno preciznom raketnom paljbom.

Ukrajina je ovog mjeseca primila novu pošiljku dronova, objavio je ukrajinski ministar obrane na društvenoj mreži "Fejsbuk". Nije, međutim rekao koliko.

Prije nego što je počeo rat, vojni stručnjaci predviđali su da će ruske snage imati problema sa ukrajinskih 20 dronova, koje je proizvela Turska.

Sa cijenom od nekoliko miliona dolara, Barjaktari su daleko jeftiniji od dronova poput US Reapera, ali i puno sporiji i manji, s rasponom krila od čak 12 metara.

"Prilično je nevjerovatno dok gledate sve te snimke u kojim turski dronovi navodno uništavaju ruske raketne sisteme koji su upravo pravljeni da se bave takvim letelicama", rekao je je ekspert za dronove iz Londona David Hambling.

Kaže i kako je zbunjujuće jer bi dronovi trebali da budu laka mete za Ruse.

"Radi se, doslovno, o avionu iz Prvog svjetskog rata, u smislu performansi. Ima motor od 110 konjskih snaga. Nije ''nevidljiv''. Nema mlazni pogon. To je glineni golub, prava laka meta", ističe on.

Ako ništa drugo, Rusi bi trebali da mogu da obore dronove borbenim avionima, rekao je Hambling.

Ostaje misterija zašto je to tako, mada postoje tumačenja da Rusija nije redovno sprovodila borbena vazdušna patroliranja i da joj to joj se obilo o glavu.

Što se tiče elektronskog ometanja, jedna od misterija specijalne operacije u Ukrajini je i zašto Rusi nisu više koristili ono što stručnjaci vjruju da je njihova napredna sposobnost elektronskog ratovanja, prenosi B92.

Nejasno je takođe koliko je ukrajinskih dronova oboreno, ali neki su, barem, i dalje efikasni, rekli su američki stručnjaci.

"To je sve jedna velika misterija", tvrdi Hambling.

"Možda se radi o nestručnosti ruskih vojnika. A možda su Ukrajinci otkrili neku tajnu taktiku kako da koriste ove letilice".
 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana