Milijarder Abilio Diniz planira da prevari smrt

Tanja Milaković
Milijarder Abilio Diniz planira da prevari smrt

Abilio Diniz je u svijetu poznati brazilski milijarder, ali malo ko zna da u 77. godini može da trči unazad na pokretnoj traci.

Dok se polako približava devetoj deceniji života, on trenira boks, igra skvoš, diže tegove... Ima sedmogodišnju kćerku i trogodišnjeg sina sa drugom ženom, Gejzi, koja ima 41 godinu i mlađa je od sve četvoro djece iz Dinizovog prvog braka.

Diniz ne krije tajne kojima je zadržao mladolikost i dobru formu. Sažeo ih je u knjizi "Pametni izbori za uspješan život", koja je bestseler u Brazilu, gdje milijarder živi i gdje je zaradio bogatstvo.

Po Blumbergovom indeksu milijardera, njegovo bogatstvo procijenjeno je na 3,5 milijardi američkih dolara, a zaradio ih je izgradnjom supermarketa, koji su postali najveći maloprodajni lanac u Brazilu. U intervjuu koji je dao na svom modernističkom imanju u Sao Paolu, Diniz kaže da "mora da vjeruje da je vječan" i otkriva pravila kojima će, vjeruje, "prevariti smrt": svakodnevne naporne vježbe, sagorijevanje viška kalorija, istraživanje "unutarnjeg sebe", molitve, strast.

- Volio sam žene žestoko... svaku u svoje vrijeme - kaže Diniz.

Kad čovjek ima "sav novac ovog svijeta", jedino što još mora da osvoji je vrijeme. Bogati i moćni oduvijek su pokušavali da na najrazličitije načine "kupe još života".

Dvadesetih godina 20. vijeka, bogataši iz cijelog svijeta hrlili su na jug Francuske da bi im ruski hirurg Sergej Voronov u mošnice presadio tkivo iz testisa majmuna. Vjerovali su da će tako usporiti starenje.

Kineski lider Mao Cedung spavao je sa stotinama djevojaka, vođen taoističkim vjerovanjem da seks sa djevicom produžava život. Danas se bogataši uzdaju u nauku. Osnivač "Orakla" i osmi najbogatiji čovjek na svijetu Lari Elison osnovao je fondaciju koja se bavi izučavanjem dugovječnosti.

Brazilski milijarder Diniz, međutim, prije svega vjeruje u "unutrašnji mir" kao recept za dugovječnost. Posvećeni katolik, često meditira pored statue Djevice Marije, u maloj bijeloj kapeli smještenoj u njegovom dvorištu, tačno iza dva bazena...

Ipak, navodi "Blumberg", Diniz "nije dalaj lama" i nije uvijek bio "miran".

Obogatio se stavljajući posao na listi prioriteta iznad porodice. Četvoro od pet nasljednika isključio je iz svoje poslovne imperije. Priznaje da je prije bio i prijeke naravi. Za čas bi planuo i potukao se na utakmici, bio je krajnje bijesan vozač, godinama ni rođena majka nije htjela s njim da razgovara. U međuvremenu je "omekšao", iako su "tuče" postale dio njegove sedmične rutine jer dva puta sedmično trenira boks u privatnoj teretani.

Vježbe radi dva sata dnevno, a njegov trener kaže da je intenzitet tih treninga predviđen za prosječnog četrdesetogodišnjaka.

Kad je riječ o ishrani, u skladu je sa novijim otkrićima nauke - da ograničavanje unosa kalorija produžava život i predstavlja dobru prevenciju raku.

Izbjegava bijeli hljeb i crveno meso, a proteine uglavnom unosi jedući mocarelu, koja je obavezni dio salate koju mu skoro svakog dana donose iz restorana "Dresing", čiji je vlasnik jedan od njegovih sinova. Kad izlazi na večeru, naruči i lazanju, a od roštilja bira odrezak.

Diniz kaže da se uzda i u gene: njegov otac umro je u 94. godini, a majka u 98. Zaključuje da su čovjeku u postizanju mira "veoma korisni novac i moć". Diniz od svoje 29. godine redovno ide na psihoterapije, a danas procjenjuje da je cijena tih seansi koje traju skoro pola vijeka koštala koliko većina Brazilaca ne zaradi za cijeli život.

U intervjuu 2012. godine, njegova mlada supruga hvalila se da je Diniz u krevetu "poletan kao dječak". Dinizova najmlađa djeca mlađa su od nekih njegovih unuka... kojima je, uzgred, zabranjeno da ga zovu "djeda". Zovu ga "Bilo".

Seks

Brazilski ministar zdravlja Žoze Gomeš Temporao preporučio je svojim sunarodnicima kao recept za dugovječniji život da redovno vode ljubav.

- Ljudi moraju da budu fizički aktivni. Fudbalska utakmica vikendom ne treba da bude jedina fizička aktivnost Brazilaca. Treba raditi vježbe, hodati, plesati i upražnjavati sigurni seks - izjavio je Temporao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana