Šta leti iznad naših glava: Špijunski, meteorološki ili vanzemaljski baloni

GS
Foto: Ilustracija

VAŠINGTON - Veći broj neidentifikovanih letećih objekata nad Sjedinjenim Američkim Državama, Kinom i nedavno iznad Urugvaja, dodatno je podgrijala strasti prema vanzemaljicima.

Slobodan Bubnjević, naučni novinar, autor serijala „Nauka kroz priče" objašnjava čemu služe ovi baloni.

Amerikanci tvrde da su baloni koji su prethodnih dana obarani iznad Sjedinjenih Američkih Država kineske letjelice namjenjene prikupljanju obaveštanih podataka. 

S obzirom na to da je Amerika svjetska supersila, u njoj postoji jedna vrsta vojno-političke kulture tako da oni sebi ne mogu da dozvole da pokažu neku vrstu slabosti, prenosi RTS.

„Kakav je to balon, da li je reč o špijunaži ili ne, videćemo. Međutim, ono što je lansiralo sve ove neverovatne teorije zavere, jeste to što su očigledno Amerikanci sada podigli oprez prema raznoraznim letelicama i počeli da obaraju sve što leti u blizini, pa se dogodio incident nad Aljaskom, jedan slučaj u Kanadi, onda još jedan slučaj na granici Kanade kod Velikih jezera, da su ljudi na kraju počeli da se pitaju da li je otvorena sezona lova na balone", navodi Slobodan Bubnjević.

Sa druge strane, Urugvajci su uzrujani zbog nepoznate svjetlosti koja se pojavljivala na nebu. 

I sumnjaju na vanzemaljce. Šta bi mogli biti ti baloni ni Amerikanci ne znaju zato što su ih oborili na takvim mjestima do kojih im je teško da dopru, ali sam prilično siguran da nije riječ o vanzemaljcima, dodaje Bubnjević.

Veliki broj Amerikanaca vjeruje da su vanzemaljci već posjećivali Zemlju i da njihova vlada krije te podatke, pa su vrlo često suočeni sa pritiskom tog dijela javnosti.

Stratosferski baloni se puštaju svakodnevno.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana