Merkelova pet godina nosi istu odjeću

Preveo: Boris Đurić
Merkelova pet godina nosi istu odjeću

Solda - Njemačka kancelarka Angela Merkel se ovih dana nalazi na odmoru u planinskom gradu Solda, u sjevernom dijelu Italije, gdje vrijeme provodi u šetnji prirodom sa svojim mužem Joakimom Sauerom, a novinarima je za oko zapala činjenica da nosi istu odjeću već pet godina.

 

Merkelova, koja ima 63 godine, i ove je godine, kao i posljednjih nekoliko, bila obučena u svijetle pantalone, čarape za šetnju, gojzerice, crvenu kariranu košulju i svijetli kačket. Na njoj nema tragova glamura niti šminke, kao ni uštogljenog stava. Sličan stil ima i Joakim, koji je nosio crvenu jaknu, bež pantalone i kačket, kao i plavo-zeleni ruksak.

Nešto ranije par je bio obučen za hladnije vrijeme noseći džempere naročito tokom vožnje žičarom. Tu su bili i štapovi za hodanje koji pomažu pri kretanju po vrletima Ortles planine u kojoj je smješten pomenuti grad.

- Ona jednostavno ne igra modnu igru, što se i može očekivati od žene njenog ranga. Kada se sastaje sa svojim kolegama, svjetskim liderima, ona nosi odijela i sako različitih boja, ali kada se nađe na odmoru, ona je okrenuta praktičnom i komfornom stilu, što je prilično slično stilu kakav njen muž ima na odmoru - rekla je kulturološka naučnica Angela Mekrobi.

Merkelovoj i njenom mužu nisu potrebne plaže iz snova i gužve, oni vole šetnje i čist vazduh. Već pet godina oni dolaze u Soldu, smještenu na 1.900 metara nadmorske visine, i odsjedaju u apartmanu sa pogledom na dolinu, u romantičnom hotelu "Marlet".

U šetnjama im društvo često pravi lokalni šetač Rajnhold Mesner.

- Tokom naših razgovora ona je uvijek iskazivala veliko interesovanje za planine, prirodu i harmoniju koja postoji između čovjeka i njegovog okruženja - kaže Mesner.

Objašnjava da je očigledno da je Merkelova došla u Soldu da nađe unutrašnji mir.

- Gospođa Merkel ima sedmicu odmora i samo želi mir i tišinu, ne želi da vidi ijednog političara i da sretne ikoga. Ona zna da će joj u Soldi stanovnici garantovati mir i spokoj kojem teži - dodaje Mesner.

Njemački mediji i ranije su pisali da Merkelova, koja sama kupuje svoju odjeću, za razliku od nekih poznatih ličnosti koje iznajmljuju skupu garderobu za važne prilike, često nosi istu odjeću nekoliko puta.

Oni su 2014. godine objavili da ona nosi istu šarenu tuniku za specijalne prilike već 18 godina, uz fotografije iz 1996, 2002. i 2014. godine na kojoj je njemačka kancelarka u istoj tunici s tirkiznim šarama.

Britanski političari

Štedljivost i nošenje iste odjeće nije strano ni ostalim svjetskim liderima. Tako je bivši britanski premijer Dejvid Kameron poznat po plavoj polo majici koju nosi na svakom svom odmoru.

Takođe sadašnja premijerka Tereza Mej dva puta se pojavila u haljini od 29 evra koja je kupljena u prodavnici "Nekst", u kojoj kupuju "obični" Britanci. Mejova je nosila svijetloroze haljinu prilikom odmora u Lejk Gardi koji je provodila sa mužem Filipom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana