Meni Baraka Obame kao državna tajna

Boris Đurić
Meni Baraka Obame kao državna tajna

Glavna kuvarica prvog čovjeka SAD Baraka Obame Kristeta Komerford strogo čuva tajnu o omiljenim jelima predsjedničke porodice, ali kaže da se u kuhinji ponaša kao na terenu za bejzbol.

Ona malo koristi riječi kao što su miješanje, pripremanje i kutlače jer njen stil više liči na stil "trenera bejzbola" koji smireno šalje naredbe signalizirajući rukama.

- Mislim da je poređenje sa trenerom bejzbola odlično jer svako u kuhinji ima svoju poziciju i svako pravi svoje jelo - objašnjava glavni kuvar Kristeta Komerford akcentom koji je mješavina akcenta njenih rodnih Filipina i onog koji je stekla tokom dugogodišnjeg života u Čikagu.

Kao trener bejzbola, tako i ona gleda koje su snage i mogućnosti svakog člana tima.

- Tako pred kraj vršim pritisak na tim da rade najbolje što mogu da bi bilo formirano konačno jelo - objašnjava poznata kuvarica.

Glavna vještina koju je morala imati da bi bila kuvarica je talenat, kaže žena koja priznaje da bi, da nije kuvarica, bila misionarka. Na pitanje koja su omiljena jela njenih poznatih šefova, interesantna kuvarica ćuti kao zalivena. Možda je diskrecija, kao i talenat, dio tajne njenog uspjeha.

- Kada radite za predsjednika i njegovo osoblje, morate se pobrinuti da im se sviđa hrana koju pravite i treba da znate svakog od njih pojedinačno. Morate znati da li im se sviđa pica sa debelim ili tankim tijestom, koje povrće najviše vole i slične stvari - objašnjava kuvarica.

Ipak, prije nekoliko godina je izjavila da je jedno od omiljenih jela predsjedničke porodice slatki krompir, koji Kristeta kuva zajedno sa narandžama i anisom.

Sa 50 godina, do sada je radila za tri predsjednika. Za vrijeme Bila Klintona bila je šef za sosove, da bi je Džordž Buš promovisao u glavnog kuvara 2005. godine. Tu poziciju zadržala je tokom oba Obamina mandata, kada je predsjednik uveo novu eru održivog uzgajanja hrane, kao i sezonske hrane, za razliku od svojih prethodnika.

Prije nego što počne da pravi jelo Komerfordova odlazi na južni travnjak Bijele kuće gdje se nalazi bašta sa povrćem, različitim jestivim travama pa čak i medom iz košnica.

- Imamo odlične stvari koje uzgajamo u našoj bašti koje imaju i dobar ukus - priča kuvarica opisujući baštu koju je formirala Mišel Obama 2009. godine i čija je veličina od tada udvostručena na 140 metara kvadratnih.

Ona, inače, inspiraciju za jela dobija u "Mišelinoj bašti" i često koristi svjež paradajz, tikvice i majčinu dušicu za pravljene ljevače.

- Kuvamo dosta zdrave hrane za prvu porodicu - kaže iskusna kuvarica dodajući da ne mjeri težinu sastojaka kada pravi jelo, nego to radi odoka. Priča da je poslije 30 godina u svijetu recepata jednostavno stekla osjećaj za količinu potrebnih sastojaka.

Osim toga, recepte za jela predsjedničke porodice najčešće smišlja u svom deset godina starom "volvu". Dok ujutro putuje na posao "volvom", za kojeg kaže da je "mjesto gdje se stvaraju najbolje kreacije", ona razmišlja o receptima, bojama jela kao i sastojcima koje će koristiti. Kada smisli jelo koje će praviti, onda daje vrlo precizne instrukcije svojim kuvarima.

Kada je sa 23 godine stigla u SAD, Komerfordova je svoju karijeru započela kao djevojka za pravljenje salata u čikaškim hotelima. Kasnije se preselila u Vašington gdje je radila kao kuvar u dva hotela, dok je pola godine radila u Beču i tu je naučila tehnike klasične francuske kuhinje. Godine 1995. posao joj je ponudio tadašnji glavni kuvar Bijele kuće Valter Šeb, za vrijeme vladavine Bila Klintona.

Glavni kuvar je postala kada je tadašnja prva dama Laura Buš dala otkaz Šebu 2005. godine jer nije uspio da zadovolji njene stilističke prohtjeve.

Tada se 450 ljudi prijavilo za posao koji je na kraju dobila Komerfordova, prva žena kuvar i prvi predstavnik manjinskog naroda koji je ikada imao poziciju glavnog kuvara Bijela kuće.

Danas od 50 vrhunskih restorana u svijetu samo tri imaju ženu na mjestu glavnog kuvara. Najveći izazov u njenoj karijeri bilo je spremanje jela za 400 gostiju tokom nedavnog Samita afričkih lidera u Bijeloj kući kada su poslužena četiri različita jela na 1.600 tanjira. Glavno jelo bila je halal suva junetina prelivena sosom čermuola i pomfrit sa bokvicom kao prilog.

Azijski začini i bijeli luk

Kada počne da pravi jelo, Kristeta stavlja svoje "Dolče i Gabana" naočari i to je znak timu da je "utakmica" počela. Kao i kod svakog kuvara, tako i njena jela imaju svojevrstan "potpis". Ona su poznata po korišćenju azijskih začina i nešto većoj količini bijelog luka. Prije pripremanja jela uvijek gleda koji su najbolji sastojci i da li su dostupni u okolini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana