Mengele u Brazilu ispunio san?

Agencije
Mengele u Brazilu ispunio san?

Nacisti su zamišljali "višu rasu" ljudi kao plavokose i plavooke Nijemce, ali takav izgled imaju stanovnici jednog sela u Brazilu. Ono što je još čudnije, u tom selu je zabilježena najviša stopa blizanačkih trudnoća u svijetu.

Dobro došli u Kandido Godoi, malo selo u kom je broj blizanaca gotovo 1.000 procenata veći od globalnog prosjeka.


Ovaj fenomen je teško objasniti, a novinar i istoričar Horhe Kamarasa tvrdio je da je on poljledica eksperimenata koje je Hitlerov "anđeo smrti" Jozef Mengele vršio nad lokalnim stanovništvom.

Istina je da je dr Mengele poslije Drugog svjetskog rata pobjegao u Južnu Ameriku i da je vjerovatno neko vrijeme proveo i u Kandido Godoi.

Međutim, to selo već ranije su naseljavali plavokosi i plavooki doseljenici iz Poljske i Njemačke, pa se njihov "arijevski" izgled ne može pripisati monstruoznim eksperimentima. Ipak, pitanje otkud tako veliki broj blizanačkih trudnoća u tako maloj populaciji i dalje nema odgovor.

"Mislim da je Kandido Godoi bilo laboratorija za Mengelea i da je u tom selu konačno uspio da ostvari svoje snove o stvaranju više rase sa plavim očima i kosom", rekao je svojevremeno Kamarasa, koji je umro prošle godine.

"Prema nekim svjedočenjima, on je pratio trudnoće žena, davao im nove ljekove i preparate, govorio o vještačkoj oplodnji i navodno eksperimentisao na kravama tako da rađaju samo mušku telad blizance."

Njegove spekulacije odbacio je lokalni istoričar Paulo Sotijer, koji kaže da u to vrijeme Mengele nije proučavao blizanačke trudnoće u Brazilu. Štaviše, prema mišljenju genetičara, tako veliki procenat blizanaca može biti posljedica genetske izolovanosti i incesta.

Takođe, izvještaji su pokazali da je broj blizanaca u ovoj oblasti bio veliki i prije dolaska "anđela smrti" u Južnu Ameriku.

Sami stanovnici sela imaju podijeljena mišljenja, ali neki tvrde da je čovjek koji liči na Mengelea viđen u selu šezdesetih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana