Meksikanci doručkuju pasulj, Japanci supu

Boris Đurić
Meksikanci doručkuju pasulj, Japanci supu

Dok neki ljudi ne napuštaju kuću bez doručka, drugi nikada ne jedu ujutro jer nemaju apetita ili vremena. Međutim, skoro svi su barem jednom u životu čuli da je doručak najvažniji obrok tokom dana.

Doručak se u svijetu priprema na različite načine i može mnogo reći o kulturi hrane u pojedinim zemljama. Tako se tradicionalni američki doručak, sa prženim jajima, tostom i ponekad krompirom, može činiti prilično teškim jelom za nekoga iz Francuske ili Japana.

U Japanu doručak se sastoji od tanjira miso supe koja je često praćena i porcijom riže iako to nije pravilo. Ponekad se na stolu nađe i komad kuvane ribe i nešto povrća, kao i obavezni zeleni čaj. Japanci vole da dan započnu laganim, ukusnim i jednostavnim jelom. Neki u Japanu vole za doručak da jedu sušenu morsku travu nori i fermentisanu soju.

Kongi, odnosno kaša od riže, najčešće je jelo koje se poslužuje za doručak u Kini, kao i u još nekoliko azijskih zemalja. Ukusna kaša može se jesti bez ikakvih dodataka ili uz različite sastojke, počev od običnog mesa pa do mesa hobotnice. U nekim krajevima Kine jedu ha gao, male valjuške od riže sa škampima ili mljevenim račićima. Kinezi često koriste listove lotosa ili banane da zamotaju hranu i tako je kuvaju, čime hrana dobija specifičan ukus.

Doručak se u Južnoj Koreji sastoji od jela koje se mogu naći i za ručkom ili večerom. Riječ je o kombinaciji neke vrste ragua, riže i nekoliko propratnih jela kao što je kimči, spanać i ljuti krastavci. Često se ujutro za stolom nađu grilovana rebarca, začinjena salata od morskih plodova i salata od rotkvica. U posljednje vrijeme Korejci sve više usvajaju ishranu tipičnu za SAD i Evropu.

U Indiji doručak se razlikuje od regije do regije, ali je često sličan ručku ili večeri. On uglavnom uključuje rot, odnosno somun, zatim kuglice od žitarica i idlise - palačinke napravljene od riže i tijesta. Za razliku od starijih, djeca ujutro dobijaju samo mlijeko sa prahom od badema ili cimeta.

Kada je riječ o Meksiku, doručak je drugačiji u različitim regijama zemlje. Meksikanci ujutro uglavnom jedu tortilje od kukuruza, jaja te pasulj sa različitim sosovima. Jedno od uobičajenih jela je čilakiles - prženi pomfrit od kukuruzne tortilje prekriven zelenim ili crvenim salsa jajima. Čilakiles se često služi i sa piletinom, sirom i prokuvanim pasuljem.

U Španiji jutro počinje slatkim jelom čuros sa čokoladom. Čuros čini pržena tjestenina koja liči na dugačke tulumbe i često ih nazivaju španskim krofnama. Čurosi se često služe nabodeni na štapiće i umaču se u gustu toplu čokoladu. Na španskim stolovima se često nađe i šoljica kafe.

Vreli i tek iz rerne izvađeni pao de keihos osnovno je jelo za doručak u Brazilu. Osim tih valjušaka od sira, Brazilci jedu i sušeno meso sa lukom i hrskavi hljeb pao dagua. Na stolu se tokom doručka često nađe i svježe voće ili bobice kao što je egzotični akai, dok u nekim gradovima, kao što je Sao Paulo, jedu hljeb sa maslacem i piju kafu s mlijekom.

Smorgas ili sendvič sa otvorenim kriškama hljeba tipično je jelo za doručak Šveđana. Dvije kriške hljeba, bilo da je u pitanju raževi ili pšenični, premazane su tankim slojem putera i na njega se uglavnom stavlja šunka, sir, zelena salata, krastavac, paradajz i tvrdo kuvana jaja. Neki Šveđani doručkuju slatki koziji sir.

Dan u Burmi počinje tanjirom lepljive pržene riže preko koje se preliva žuti pasulj. Ovo jelo se naziva kaut najin paung i ponekad se služi sa prženom ribom i šoljom zelenog čaja. Mnogi stanovnici Burme za doručak jedu mohingu - supu sa rezancima od riže i ribom, koje mnogi smatraju nacionalnim jelom ove azijske zemlje.

Ovsena kaša, zvana puro, omiljeno je jelo za doručak Finaca. Ona se često služi sa mlijekom, zaleđenim ili svježim bobicama i malo maslaca. Neki Finci za doručak jedu dimljenog lososa. Ranije je u Finskoj u ishrani dosta korišćena repa, ali je u 18. vijeku zamijenjena krompirom.

Iranci dan započinju čajem, nan hljebom, maslacem i džemom. Oni doručak nazivaju sobhaneh, a jedu i bijeli sir i pavlaku. Neki jedu i bijeli hljeb sa komadićima jagnjetine ili ćuretine i gustu supu.

Francuska i Italija

U Francuskoj doručak čini lagano jelo, uglavnom u vidu hljeba bageta namazanog puterom ili džemom. Takođe, poznat je i "pariski doručak" koji se sastoji od svježeg kroasana i šoljice kafe. Mnogi za doručak, koji Francuzi nazivaju pti dežurne, popiju i čašu soka. Slično je i kod Italijana, a prvi jutarnji obrok uglavnom su pecivo i džem. Omiljeno pecivo za doručak Italijana je kroasan koji, osim džema, može biti ispunjen različitim kremovima i čokoladom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana