Meksička Pompeja izranja iz lave VIDEO

Sputnjik
Meksička Pompeja izranja iz lave VIDEO

Na ovom fascinantnom videu prikazana je crkva koja izranja iz vulkanske lave, nakon erupcije vulkana Parikutin koja se dogodila 1943. godine.

Nekoliko nedjelja prije nego što je proradio, mještani sela Parikutin, po kojem je ovaj vulkan kasnije i nazvan, čuli su čudne zvuke nalik grmljavini, za koje se kasnije ispostavilo da su poticali od dubokih zemljotresa.

Farmera Dionizija Pulida i njegovu ženu, koji su u tom trenutku palili šiblje u svom kukuruzu, omeli su pepeo i kamenje koji su letjeli u nebo, označavajući početak erupcije.

„U večernjim satima, kada je noć počela da pada, čuli smo buku kao zvuk talasa riječi, plamena mreža izdigla se do mračnog neba, 800 metara ili više u vazduh, kao da je vještačka kiša vatre pala na zemlju“, naveo je Dionizio Pulido.

Vulkan je za samo nedjelju dana imao pet spratova, koji su nakon jednog mjeseca mogli da se vide i iz daljine.

Međutim, iako je vulkan nastavio da radi narednih osam godina, gutajući sve što je od sela eventualno preostalo, osim stanovnika koji su, srećom, na vrijeme uspjeli da se evakuišu, crkveni toranj i oltar su netaknuti.

Crkva je postala mjesto religijskih i turističkog hodočašća za mnoge putnike. Neki ljudi vjeruju da to što crkva izranja iz lave čin Božije volje.

Parikutin, vulkan visok 2.800 metara jedan je od „Sedam svjetskih prirodnih čuda“. To je najmlađi vulkan na zapadnoj hemisferi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana