Medijski gafovi koji su nasmijali svijet

Pripremio: Boris Đurić
Medijski gafovi koji su nasmijali svijet

Vašington - Gafovi velikih svjetskih medijskih kuća nisu rijetki, a najčešće zasmiju gledaoce i čitaoce širom svijeta i postanu predmet podsmijeha na internetu.

Na internetu je nastala prava pometnja kada je televizija Si-En-En pustila na kajronu vijest da "Foka tvrdi da je ubila Obamu". Greška je nastala zamjenom samo jednog slova, a u stvari se vijest odnosila na Osamu bin Ladena. Ovo nije prvi put da je neki veliki svjetski medij objavio gaf koji nasmijava gledaoce širom svijeta.

Si-En-En je, inače poznat po teškim gafovima. Jednom su Bejrut smjestili u Libiju umjesto u Liban, a nedavno su Ukrajinu smjestili usred Pakistana.

Ista TV mreža, izvještavajući 2011. sa samita 20 najrazvijenijih zemalja svijeta iz Kana, objavila je mapu prema kojoj se taj francuski grad nalazi u Španiji. Si-En-En je prikazao mapu kako bi pomogao gledaocima da lakše lociraju mjesto gdje se trenutno nalazi njihov predsjednik Barak Obama. Na mapi je Kan bio smješten 1.200 kilometara zapadnije, u španskoj pokrajini Galiciji.

Jedan od većih gafova desio se kineskim "Dnevnim narodnim novinama" koje su kao istinitu prenijele vijest da je "Kim Jong Un najseksepilniji muškarac na svijetu".

Naime, Kinezi su prenijeli foto-priču iz američkih satiričnih novina "Onion" o vođi Sjeverne Koreje, koje su ga predstavile na prilično satiričan način. Ipak, kineskim novinarima se učinilo da je riječ o pravoj vijesti i svojim čitaocima su prikazale Jong Una kao izuzetno seksepilnog muškarca za kojim žude mnoge žene.

Američki "Blumberg" objavio je 2008. godine posmrtnicu  inovatoru i direktoru američkog informatičkog giganta "Epl" Stivu Džobsu, tri godine prije nego što je umro. Ovaj finansijski portal objavio je 17 strana dugu posmrtnicu za američkog vizionara i, iako je bila brzo povučena, neki mediji su je prenijeli, što je izazvalo pravu pometnju. Džobs se kasnije šalio na njihov račun i na svojim prezentacijama prikazivao citat Marka Tvena - "Izvještaji o mojoj smrti su značajno preuveličani".

Novinska agencija Rojters 2011. godine objavila je da je američki kongresmen Gabrijela Gifords preminula nakon što ju je u glavu upucao poludjeli student. Tu vijest prenijeli su američki mediji Si-En-En, "Foks njuz" i "Njujork tajms". Kada je njen muž Mark čuo za pogibiju, doživio je šok. Na sreću, vijest je bila pogrešna.

Jedan od najvećih gafova desio se 3. novembra 1948. godine kada je "Čikago tribjun" objavio da je republikanac Tomas Djui pobijedio Harija Trumana na izborima, što naravno nije bila istina. Novinari tog lista bili su sigurni da će Truman izgubiti na izborima i objavili su tu vijest u novinama koje su izašle u dnevnom izdanju od 150.000 primjeraka.

"Njujork post" je imao gaf kada je objavio sliku dvojice osumnjičenih za bombaški napad na Bostonskom maratonu. Oni su u aprilu 2013. godine objavili vijest "Federalni agenti traže ovu dvojicu uslikanih na Bostonskom maratonu", da bi se brzo ispostavilo da su obojica nevini i jedan od njih, sedamnaestogodišnji učenik, rekao je da je to "najgore moguće osjećanje koje sam imao do sada u životu".

Naslovi

"Princeza Dajana je još bila živa prije nego što je umrla", jedan je od naslova koji je privukao pažnju čitalaca, kao i naslov "Gradski zvaničnici ne znaju zašto kanalizacija smrdi" objavljen u američkim novinama "Saut Hejven tribjun".

"Žrtve ubistava rijetko razgovaraju sa policijom", "SAD pobijedile sa 1:1" i "Nepismenost je zastarjela stvar" iz "Vašington posta" neki su od naslova koji su se posljednjih godina pojavile u svjetskim medijima.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana