Masovno nasukavanje delfina kod Kejp Koda, najveće u istoriji SAD

Tanjug
Foto: Ilustracija

BOSTON- Nasukavanje više od 140 delfina kod Kejp Koda prošlog mjeseca potvrđeno je kao najveće masovno nasukavanje sisara u istoriji SAD, navode spasioci životinja.

Na osnovu pregleda podataka i snimaka iz vazduha masovnog nasukavanja u blizini Velflita u Masačusetsu, za koji se vjeruje da je počelo 28. juna, zaključeno je da se nasukalo 146 delfina, saopštio je u četvrtak Međunarodni fond za dobrobit životinja.

Velflit se nalazi na sjeveroistočnom kraku Kejp Koda. 

Delfini su pronađeni nasukani u plitkim muljevitim ravnicama Velflita u oblasti zvanoj "Gat" ili Veliko ostrvo na rijeci Hering.

"Vjerujemo da je 102 (delfina) preživelo višednevni događaj, što predstavlja (oko) 70 odsto stope preživljavanja", kazala je Stejsi Hedman, direktorka komunikacija za globalnu neprofitnu organizaciju za dobrobit i očuvanje životinja, koja spasava, oporavlja i pušta životinje.

Nad sedam delfina je izvršena eutanazija, a 37 je umrlo prirodnim putem, navela je Hedman.

Delfini, kitovi ili pliskavice se smatraju nasukanima "kada se pronađu uginuli, bilo na plaži bilo da plutaju u vodi, ili živi na plaži, a da ne mogu da se vrate u vodu", navodi Nacionalna uprava za okeane i atmosferu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana