Marijana Mortagva portugalski Cipras

Priredio: Boris Đurić
Marijana Mortagva portugalski Cipras

Lisabon - Poslanik ljevičarske stranke Bloko de Eskuerda Marijana Mortagva noćna je mora ekonomske elite u Portugaliji, gdje je mnogi nazivaju novim Ciprasom.

Mortagva, koja u parlament dolazi u džins pantalonama i "star" patikama, prava je suprotnost svim drugim članovima u portugalskom parlamentu.

- Ja nisam kao drugi - kaže dvadesetosmogodišnja Mortagva, koja je postala član parlamenta 2013. godine, a reputaciju "ispravljača grešaka" stekla je kada se usprotivila najvećoj portugalskoj industrijskoj i finansijskoj imperiji Banko Esprito Santo (BES).

Kao predsjednik Parlamentarne istražne komisije prošle godine Mortagva, po struci ekonomista, vodila je ofanzivu protiv jedne od posljednjih bankarskih dinastija, što je dovelo do kolapsa banke 2014. godine mada ju je kasnije portugalska banka spasla.

Marijana je bila zaokupljena cijelim slučajem te je mjesecima radila do kasno u noć sve dok nije ušla u trag svim činjenicama slučaja BES. Zgrada parlamenta postala je njena druga kuća, a crni kauč u sjedištu njene stranke mjesto za spavanje. Ovaj finansijski fanatik je u ovom slučaju vidio "priliku da iskritikuje ekonomsku elitu", ali i zbog istorije Esprito Santo banke i veza sa prošlom diktaturom.

Ona sumnja da su portugalska vlada i Narodna banka Portugalije znale za probleme u BES-u, ali nisu reagovale da ne bi pokvarile pomenutu odobrenu pomoć za zemlju.

Iako nije dobila veliku podršku građana u ovom slučaju, Marijana je uspjela da pokrene interesovanje građana.

- Ona se izdvajala zahvaljujući odličnom poznavanju slučaja, preciznim i direktnim, ali uvijek kulturnim pitanjima, u društvu koje je naviknuto na razmjenu pitanja i odgovora koji uvijek vuku na jednu stranu - rekao je jedan od novinara dodajući da je Montagva jedna od rijetkih žena koja često govori u parlamentu.

Neki mediji su je čak nazvali Zvijezda Portugalije. Marijana je danas jedna od najistaknutijih figura svoje partije i neki je vide kao budućeg vođu, posebno sada kada se osnivač partije Francisko Lousa povukao.

Podrška

Marijana Mortagva je svjesna da njenu partiju čekaju veliki zadaci. Za razliku od grčke Sirize i španskog Podemosa, njena partija ima podršku deset odsto građana i samo 16 predstavnika u Parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana