Maldivi - raj na zemlji

Vesna Popović
Maldivi - raj na zemlji

Raspršeni preko Ekvatora u sredini Indijskog okeana, Maldivi predstavljaju tropski raj na oko 1.200 ostrva grupisanih u 26 atola. Mirna ostrva, čisto bijeli pijesak i tirkiznoplave lagune predstavljaju idealno mjesto za odmor zaljubljenika u jedinstvenu prirodu, floru i faunu.

Dugo vremena su bili jedna od najbolje čuvanih tajni na svijetu. Maldivi su dom 350.000 ostrvljana, a svake godine taj broj se povećava. Svakog posjetioca dočekuju široko raširenih ruku, i u današnje vrijeme su lako dostupni iz bilo kojeg dijela svijeta.

Većina turista boravi na jednom od 70 turističkih ostrva, a najveći broj odmarališta je na tri atola, koji su najbliži glavnom gradu: Sjeverni Male atol, Južni Male atol i Ari atol. Iako sve destinacije imaju kristalno more, pješčane plaže i kokosove palme, ipak se između sebe jako razlikuju.

Jeftinija ostrva imaju mlađe posjetioce i zato su i živahnija. Manja ostrva su tiša i intimnija, idealna za parove i mladence, ali svi nude ronjenje te izlete na druga ostrva i sela. Postoji samo jedan veliki grad na Maldivima, glavni grad Male, koji je smješten na istoimenom ostrvu.

Službeni jezik je divehi, a većina stanovnika se dobro služi i engleskim jezikom dok je službena religija islam. Maldivi predstavljaju centar jednog od najvećih i najbogatijih koralnih područja na Zemlji. Iako veliki broj turista svoje vrijeme provode uživajući na prekrasnim pješčanim plažama ispod kokosovih palmi, pravu atrakciju predstavlja ono što se nalazi ispod površine mora.

Koralni vrtovi s najraznovrsnijim životinjskim i biljnim svijetom, predstavljaju nezaboravan doživljaj i ostavljaju bez daha čak i najiskusnije ronioce. Programi ronjenja obuhvataju obilazak koralnih grebena i područja u kojima plivaju veće ribe, morski psi i raže, kao i potopljene olupine brodova.

Osim ronjenja, posjetioci mogu da uživaju u jedrenju, surfanju, skijanju na vodi i ribolovu. Klimatske promjene mogle bi s vremenom, Maldive koji se nalaze na nijedan metar nadmorske visine, izbrisati sa karte. Naučnici se boje da bi mogli biti potpuno potopljeni do 2050. godine. Stoga, požurite, prije nego što nestanu.

Pravila

Nudizam nije prihvatljiv, što uključuje i sunčanje u toplesu. Takođe je neprihvatljivo hodati u kupaćem kostimu bilo gdje osim na plaži. U ljetovalištima je situacija dosta liberalnija, ali nipošto nemojte nepokriveni ulaziti u restoran ili kafe-bar pa makar bio uz vašu plažu. Ako idete u glavni grad ili na ostrva naseljena domaćim stanovništvom preporučljivo je nositi pristojnu i skromnu odjeću. I muškarci i žene trebalo bi da pokriju bedra i ramena. Svi hoteli i brodovi za krstarenja imaju u ponudi alkohol za svoje goste.

Cijene

Smještaj od 120 KM

Karta za trajekt od 1KM

Kokteli od 10 KM

Spa tretmani od 121 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana