Majka sedmoro djece vodi farmu sa 1.000 ovaca

Boris Đurić
Majka sedmoro djece vodi farmu sa 1.000 ovaca

Amanda Ovens je još kao tinejdžerka sanjala da će jednog dana imati svoju farmu i živjeti na selu sa svojom porodicom. Dvadeset godina kasnije san joj se ostvario i danas vodi farmu sa 1.000 ovaca koja se prostire na 2.000 hektara u jorkširskom selu Dejls.

Ona se svaki dan budi u zoru da bi se pobrinula za svoje stado, kao i za svoje sedmoro djece, od kojih najmanje uvijek nosi sa sobom dok hoda brdima za stadom i ovčarskim psima. Farma je udaljena dva časa vožnje po makadamskom putu od prvog naselja, tako da su sva, osim dvoje djece, rođeni na putu do bolnice.

Njena djeca nikada ne idu u prodavnicu ili bioskop i počinju da rade na farmi čim malo ojačaju.

- Ne igram puzle sa svojom djecom i to mi nekada smeta. Ali zajedno brinemo o ovcama i to nas dosta povezuje kao porodicu - kaže ova Britanka.

Uprkos nezgodnoj radnoj satnici, ona nikada nije zažalila što je ispunila svoj tinejdžerski san - da bude čobanica i vodi farmu.

Rođena je u porodici mašinskog inženjera i modnog modela u gradu Hadersfild. Nakon završetka srednje škole upisala je školu za veterinarske tehničare i ubrzo je počela da posjećuje nekoliko farmi gdje je čistila đubre i dezinfikovala kokoške.

- Bitno je bilo početi na samom dnu i vidjeti grubu stranu života na farmi - objašnjava Ovensova, koja nije htjela da provede život radeći na proizvodnoj traci u nekoj fabrici hrane.

Želja za ovakvim životom joj se javila kada je kao srednjoškolka pročitala knjigu o životu čobana u Velikoj Britaniji.

- Knjiga je bila prepuna divnih fotografija, ali i brutalnih prizora o životu čobana. Nisam znala da takav život još postoji - prisjeća se Amanda.

Uporedo je učila o uzgajanju ovaca i kada je vidjela oglas za posao čobana odlučila je da se prijavi.

- Zahvaljujući farmerskom časopisu "Farmers vikli" i sa malo blefiranja uspjela sam da ubijedim farmera, koji je nudio posao, da znam dosta o poslu čobana - sjeća se Ovensova.

Dobila je sezonski posao na jednoj farmi gdje farmeri iz regiona Kumbrija šalju jagnjad tokom zime. Nakon zime odlučila je da ode sa farmerima na sjever zemlje da bi stekla još iskustva. Smjestila se u staru prikolicu na jednoj farmi i počela je da pruža pomoć svim farmama u okolini.

- Mogla sam lako odustati tada, jer sam bila sama, nisam imala novca i radila sam po čitav dan - kaže ova neustrašiva žena.

Njeni izgledi su se poboljšali kada su je jedne noći poslali u udaljenu farmu da pokupi mladog ovna kojeg je vlasnik iznajmljivao za rasplod. Po dolasku na farmu svidio joj se vlasnik Klajv i zbližili su se kada su namještali slomljenu nogu jedne ovce. Nedugo nakon toga odlučili su da se vjenčaju i tako je Amanda gotovo preko noći postala gazdarica farme sa 1.000 ovaca.

Za vođenje farme postoje mnogi kursevi, ali Ovensova kaže da je najbitnije iskustvo rada na nekoj od njih.

- Takođe, morate čitati sve magazine i znati računare koji su dio modernog gazdinstva. Ako želite da imate sopstvenu farmu, moraćete dobiti glavni dobitak na lutriji. Ipak, kada steknete dosta iskustva i uspostavite kontakte stvari mogu krenuti u dobrom smjeru - poručuje Amanda Ovens.

Examiner.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana