Los Anđeles - prestiž i romantika

Jelena Bjelica
Los Anđeles - prestiž i romantika

Los Anđeles je najveći grad u Kaliforniji i drugi najveći grad u Sjedinjenim Američkim Državama. Sam grad, čije ime na španskom jeziku znači anđeli, ima oko 3,8 miliona stanovnika.

Prije svega, Los Anđeles je grad svjetskog džet-seta, grad prestiža, usnule romantike, toplih vjetrova Santa Barbare.

To je dom Holivuda, "epicentra" svjetske filmske industrije.

GRAD JE smješten uz obalu Tihog okeana na jugu američke savezne države Kalifornije. "Grad anđela", kako ga ponosno nazivaju njegovi stanovnici, nalazi se u zalivu Santa Monika.

Planina Santa Monika dijeli centar Los Anđelesa od Holivuda. Plaže na Pacifiku, a pogotovo čuvena "Venice" plaža podsjetiće vas na legendarnu seriju "Čuvari plaže". Ova prekrasna pješčana plaža ljeti je prepuna ljudi - od uličnih zabavljača do biciklista, plivača ili jednostavno posmatrača i šetača. U dijelu plaže pod nazivom "Muscle Beach " možete vidjeti brojne bodibildere u akciji vježbanja.

U Los Anđelesu se nalazi i "Grifit park", jedan od najvećih gradskih parkova u Sjevernoj Americi.

Grad ima više od 840 muzeja i umjetničkih galerija, od kojih su najpoznatiji "Geti centar" i Los Angeles County Museum of Art.

OBAVEZNO TREBA posjetiti i muzej "Madam Tiso" gdje se možete fotografisati sa realističnim voštanim figurama svojih omiljenih superheroja, filmskih i sportskih zvijezda i drugih slavnih osoba.

Legendarni Diznilend (Disney World) ili California Adventure Park od Los Anđelesa udaljeni su samo nekoliko časova.

Naravno, ono po čemu je Los Anđeles najpoznatiji je zabavna industrija čije su glavne i najveće grane televizijska i filmska produkcija.

Danas je Los Anđeles poznat kao grad filma, jer se u njemu nalazi sjedište nekoliko najvećih svjetskih produkcijskih kuća smještenih u prestižnom kraju grada znanom pod imenom Holivud.

OVAJ GRAD PREDSTAVLjA omiljeno mjesto turista koji na plažama naselja "Vience" uživaju u čarima Tihog okeana. Tokom boravka u Los Anđelesu obavezno treba vidjeti i čuveni Sanset bulevar (Bulevar sumraka) sa brojnim ekskluzivnim prodavnicama i mermernim trotoarom sa zvijezdama Holivuda, Rodeo drajv - šoping ulicu, holivudske studije, kineski teatar, "Dolby" teatar, kao i Beverli Hils - ekskluzivnu rezidencijalnu zonu grada.

Istorija

Los Anđeles je kao naselje 1781. godine osnovao španski guverner Kalifornije Felipe de Neve, zajedno s 44 doseljenika, a tada je to područje uglavnom služilo za bavljenje stočarstvom. Tokom 1835. Los Anđeles je postao grad i istovremeno glavni grad najsjevernije meksičke regije Alta Kalifornije. U Los Anđelesu su 1932. prvi put održane Olimpijske igre, a brzo napredujuća filmska industrija mamila je brojne novopridošlice u grad.

USLUGE                                                   CIJENE:

kafa od 4 KM

piće od 5 KM

dnevna karta u gradskom prevozu od 5 KM

iznajmljivanje automobila na dan od 30 KM

prenoćište od 80 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana