Ljubavni komandosi čuvaju parove u Indiji osuđene na smrt

Agencije
Ljubavni komandosi čuvaju parove u Indiji osuđene na smrt

Više od hiljadu ubistava dešava se svake godine u Indiji, a žrtve su mladi koji žele da se vjenčaju iz ljubavi, a ne na silu. Zbog toga je i osnovana organizacija "Ljubavni komandosi", čiji je cilj da pomažu mladim zaljubljenim parovima. Njihova pomoć ogleda se u pružanju pravne i druge pomoći, a najvažnije - pomažu im da sačuvaju živu glavu.

Takozvana "ubistva iz časti" - to jest ubistva člana porodice za koga se smatra da je nanio sramotu domu time što odbija ugovoreni brak, ili ako izabere partnera iz druge kaste ili druge religije - postala su ružna svakodnevica u Indiji. Svake godine izvrši se više od hiljadu ovakvih ubistava.

U decembru prošle godine, 29-godišnjak iz Kalkute odvukao je svoju 22-godišnju sestru na ulicu i naočigled svih odrubio joj glavu, zato što je pobjegla sa svojim bivšim dečkom i osramotila porodicu.

U jednoj od "sigurnih kuća", sa pet spojenih soba iza neuglednih vrata među udžericama, sklonište je našlo pet parova koji su odbili da se rastanu i udaju za potpune strance.
Kuća je takođe i sjedište dobrotvornog centra kojim upravlja Sandžoj Sačdev.  

- Čim dobijemo zvaničnu kancelariju, možemo se smatrati mrtvim - kaže Sačdev.  

Naime, njegova glava je ucijenjena na 500.000 rupija (oko sedam hiljada evra), a nagradu je raspisao sabor religijske zajednice koji se žestoko protivi njegovoj humanitarnij inicijativi. 

Ali, on se ne da lako uplašiti.  

- U ovoj zemlji nema mnogo mjesta za ljubav, ali mi šaljemo poruku svijetu da Indija nije samo zemlja ubica ljubavi, već imamo i one koji štite ljubav", kaže Sandžoj (52), bivši novinar.  

Zaljubljene čiva 11.000 "komandosa" 

Njegov centar pozove u prosjeku 300 mladih dnevno, a on zapošljava oko 11.000 volontera, "ljubavnih komandosa" širom zemlje, koji mladima nude pravnu zaštitu, pomažu im u pronalaženju stanova i koji pružaju 24-časovnu telefonsku pomoć. 

Na Sandžojevom skrinsejveru nalazi se slika 25-godišnje Meviš i 29-godišnjeg Abdula, njenog muža. Kada je Meviš pobjelga sa Abdulom, savjet staraca u njenom selu raspisao je nagradu od 2.300 funti za ubistvo mladog para, koji je pobjegao u Delhi, gdje im se rodila ćerkica.  

Poslije dvije godine skrivanja u novembru prošle godine vratili su se u selo, kako bi Abdul mogao da ljeguje ostarjelu majku. Međutim, poslije nedjelju dana, ubijen je usred dana.  

Meviš, koja je rodila i drugo dijete nešto prije Božića, sada se plaši za svoj i život svoje djece...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana