Ljubavna pjesma za kineskog predsjednika

Tanja Šikanjić
Ljubavna pjesma za kineskog predsjednika

"Kina ima tatu Sija i bez obzira koliko je krupan tigar on ga se ne boji. On se ne boji ni neba ni zemlje i sanjamo da ga sretnemo".

Ovako počinje pjesma "Tata Si voli mamu Peng" koja je u zadnjih nekoliko dana postala jedna od najpopularnijih pjesama u Kini.

Ona veliča kineskog predsjednika Sija Jinpinga i njegovu ženu Peng Lijuan.

Iako ova pjesma podsjeća na ranije numere u kojima je veličan kult Mao Ce Tunga mnogi Kinezi su je prihvatali kao odličnu ljubavnu pjesmu i predsjedniku Siju i njegovoj supruzi.

Jinping je prvi kineski predsjednik koji se često slika sa svojom glamuroznom ženom.

Spot pjesme, koji prikazuje nježnu razmjenu pogleda prvog para Kine, pojavio se na najvećem kineskom internet portalu za razmjenu snimaka da bi ga ubrzo zatim počeli prikazivati zvanični mediji.

Pjesmu su napisala dvojica muzičara iz centralne provincije Henan i do sada je imala više od 125 miliona pregleda.

- Vidjeli smo dosta slika prvog para Kine i mislili smo da bi njihova priča mogla biti dobra osnova za ljubavnu pjesmu - rekao je Ju Runze, jedan od autorskog dvojca i pjevač popularne pjesme.

Tekst pjesme, koji je gotovo dječije bezazlen, ne ostavlja prostora za negativnu interpretaciju odnosa kineskog predsjednika i njegove žene, što je inače veoma osjetljiva tema u očima komunističke partije.

"Si tata voli mamu Peng i njihova ljubav je legendarna" stoji u jednoj strofi pjesme.

"Porodica koja buja, zemlja koja buja, sve to buja pod nebesima!", stoji u drugom stihu.

Kineski lideri su poznati po velikom skrivanju svog porodičnog života. Ipak Si je nešto drugačiji jer je imao nekoliko iznenađujućih pojava sa svojom ženom na javnim mjestima u Pekingu, uključujući restoran specijalizovan za knedle.

Osim toga, on je prikazan u obliku crtanog lika što je inače rijetko jer se slika i prikaz kineskih lidera strogo kontroliše.

Sijeva žena, koja je poznati narodni pjevač, takođe ima zapaženiju ulogu nego ranije prve dame Kine i često prati muža u inostranstvo noseći odjeću poznatih modnih kreatora.

Koliko je jaka kontrola u vezi sa pitanjem izvještaja o životu prvog para govori i činjenica da su kineske vlasti nedavno zabranile da se piše loš horoskop za škorpije rođene 20. novembra, odnosno na dan kada je rođena Peng.

Takođe je u istoj direktivi naloženo medijima da ne objavljuju vijesti i horoskop koji govori da blizanci, horoskopski znak predsjednika, nisu kompatibilni sa škorpijama.

Odnosi Sija i Peng su dobro dokumentovani i njihove brojne fotografije su prikazane u javnosti, što je i dalo ovom bendu inspiraciju da napiše pjesmu.

Neki ipak misle da nova pjesma podsjeća "na fanatični entuzijazam Kulturne revolucije" misleći na šezdesete godine u Kini kada je tadašnji predsjednik Mao imao gotovo status boga. Autori pjesme su rekli da pjesma nema nikakve veze sa politikom. 

Ju dodaje da je san svakog kineskog muzičara da nastupa na zvaničnoj proslavi kineske nove godine kada državna televizija prenosi taj događaj milionima Kineza.

- Nadamo se da će naša pjesma privući pažnju - kaže Ju.

- Plakao sam dok sam gledao spot pjesme. Jednostavno me je dirnula njihova ljubav - objavio je jedan Kinez na sajtu Vejbo nakon gledanja spota.

Crtani film

Ovo nije prvi put da je Si Jinping postao popularan na internetu. U oktobru 2013. misteriozni izvor je napravio crtani film u kojem se objašnjavaju uloge svjetskih lidera, uključujući i ulogu predsjednika Sija. Nakon toga državni mediji su masovno prenosili taj crtani film.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana