Ljepota dostupna i siromašnima

Glas Srpske
Ljepota dostupna i siromašnima

Brazil je jedna od zemalja koje se trenutno najbrže privredno razvijaju, ali, takođe, i druga zemlja u svijetu po broju plastičnih operacija, odmah iza SAD.

Za bogate i pripadnike srednje klase one su postale dio svakodnevne njege i brige o sebi, ali u novije vrijeme većina klinika za plastičnu hirurgiju svoje usluge nudi i siromašnima, uz velike popuste ili potpuno besplatno, o trošku socijalnog osiguranja.

Pitanje je da li je upravo to ono što je najpotrebnije siromašnima u zemlji koja još nije dobila bitku ni s ozbiljnim oboljenjima kao što su tuberkuloza i denga groznica, ali u Brazilu mnogi tvrde da jeste.

Njihov argument glasi da plastična hirurgija ne poboljšava samo fizički izgled već i duševno stanje i samopoštovanje pacijenata te da se po efektu može uporediti s psihoterapijom.

Osim toga, u ovoj zemlji plaža i karnevala vlada i pravi kult ljepote i obnaženog tijela, tako da nije daleko ni shvatanje da ljepota nije rijedak dar, već, takoreći, prirodno ljudsko pravo, koje ne bi smjelo biti uskraćeno ni manje imućnima.

Glavni pobornik ovog uvjerenja je svjetski priznati plastični hirurg Ivo Pitanguj, kog nazivaju i filozofom plastične hirurgije i među čije klijente su se upisale i slavne ličnosti kao što su Za Za Gabor, Frasoa Miteran i Brižit Bardo.

Mada je i sam veoma bogat, Pitanguj je oduvijek imao razumijevanja za siromašne, tako da je bio prvi koji je na svojoj klinici otvorio i odjeljenje na kojem se usluge povoljno ili potpuno besplatno nude i onima koji nisu imućni.

Interesovanje je ogromno, a liste čekanja su duge, tako da do željene operacije obično protekne nekoliko godina, ali pacijenti su ipak prezadovoljni.

Primjer

Za primjerom Ive Pitanguja povele su se i gotovo sve druge klinike u zemlji, kako privatne tako i državne, tako da sada na svojim internet stranicama imaju i ovakvu ponudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana