Lančana reakcija zijevanja u Njujorku

Tanjug
Lančana reakcija zijevanja u Njujorku

Tri minute do ponoći, svake večeri tokom januara, na ogromnim bilbordima na Tajms Skveru u Njujorku biće projektovano lice čileanskog umjetnika Sebastijana Erazuriza koji zijeva kako bi se izazvala "lančana reakcija zijevanja".

"Tajms skver je najfrekventniji trg u svijetu. Svakog dana tuda prođe 360.000 pješaka. Na njemu je više od 100 džinovskih bilborda na kojima se brzim tempom smjenjuju šarolike reklame. 24 časa dnevno, 365 dana u godini", naveo je njujorški umjetnik u opisu ovog kultnog mjesta koje je izabrao za svoju najnoviju instalaciju.

Na nekoliko trenutaka, svake večeri, agresivne reklame će ustupiti mjesto njegovom "zijevanju" kako bi kod onih koji se u tom trenutku zateknu na trgu izazvao istu refleksnu reakciju.

"Zaraza zijevanja prkosi konstantnom čulnom naboju Njujorka. Nakon izvjesnog vremena, ljudi će otići svak na svoju stranu, nesvjesno odnoseći sa sobom tu zaraznu poruku", navodi neprofitna umjetnička organizacija PS122 koja je podržala ovaj performans.

Osim masovnog zijevanja, Erazurizova instalacija bi trebalo da podstakne debatu u javnosti o posljedicama preteranog izlaganja medijskim porukama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana