Kum otac svih meksičkih narko-kartela

Tanja Milenković
Kum otac svih meksičkih narko-kartela

Sijudad Meksiko - "Zetas", čiji je šef Eriberto Laskano zvani El Lasko ubijen početkom sedmice, najveći je meksički narko-kartel i, po izvještaju američkog Stratfora, djeluje u 17 od 32 meksičke države, kontroliše najveći dio istočnog Meksika i ističe se po svojoj brutalnosti.

"Otac" svih meksičkih narko-kartela je bivši agent meksičke federalne policije, Migel Angel Feliks Galjardo, poznat pod nadimkom Kum, koji je tokom osamdesetih kontrolisao cjelokupnu ilegalnu trgovinu drogom u Meksiku i koridore preko meksičko-američke granice.  Posao je započeo krijumčareći marihuanu i opijum u SAD i bio je prvi meksički narko-vođa koji se povezao sa kolumbijskim kokainskim kartelima. Feliks Galjardo je nadgledao sve operacije, postojali su samo on, njegovi saradnici i političari koji su mu prodavali zaštitu.

Godine 1987. "Kum" se preselio u Gvadalaharu i odlučio da podijeli poslove i teritorije koje je kontrolisao. Uhapšen je dvije godine kasnije, a nova hapšenja, pohlepa i težnja za vlašću su stimulisali sukobe između novoformiranih i odskora nezavisnih kartela.

Od februara 2010. glavni karteli su bili podijeljeni u dvije frakcije, jednu okupljenu oko kartela Huarez, a drugu oko Zalivskog kartela, kartela "Sinaloa" i kartela "La Familija".

Šef države Felipe Kalderon je 2006. objavio nacionalni rat narko-bandama. U nasilju koje je uslijedilo do sada je život izgubilo oko 60.000 ljudi, a državni obračun sa kartelima otkrio je i brojne bliske veze bandi sa bezbjednosnim snagama, ali i sa političarima. Pucnjave, ubistva, ali i hapšenja intenzivirana su ove godine, pred kraj Kalderonovog mandata.

U januaru je uhapšen  Luis Hesus Sarabia, kojeg vlasti smatraju vođom ozloglašenog narko-kartela "Zetas", a osumnjičen je za 50 ubistava, među kojima i za ubistvo američkog agenta za imigraciju i ranjavanje njegovog kolege u februaru prošle godine u Meksiku.

Jedan od najtraženijih meksičkih narko-bosova, Ivan Velaskes Kabaljero, poznat pod nadimkom "El taliban", uhapšen je u velikoj policijskoj akciji protiv jedne frakcije "Zetasa", 27. septembra.

U septembru je meksička vojska potvrdila da je uhapsila jednog od najtraženijih narko-bosova Horhea Kostilja, poznatijeg kao El Kos, za čije hvatanje su  meksičke vlasti ponudile nagradu od 2,2 miliona američkih dolara je na listi 37 najtraženijih kriminalaca u Meksiku. Prije njegovog hapšenja meksičke vlasti su se pohvalile da su sa te liste "37 ozloglašenih" uhapsile 22 kriminalca.

Osumnjičeni vođa Zalivskog narko-kartela Mario Kardenas Geljen uhapšen je u Altamiri, u sjevernoj meksičkoj državi Tamaulipas, takođe u septembru.

Po bizarnosti i brutalnosti čuven je i kartel Vitezovi templari, čije je sjedište u državi Mićoakan, sjeverno od Gerera. Uprkos čestim i masovnim hapšenjima članovi bandi sve češće uspijevaju da izbjegnu pravdu i bjekstvima iz zatvora u koja su, pokazalo se, redovno umiješani i čuvari. U posljednjoj takvoj akciji, 17. septembra su iz zatvora u sjevernoj državi Koauila pobjegla 132 zatvorenika tako što su prošla kroz tunel i zatim isjekla bodljikavu žicu.

Prema tvrdnjama američkih izvora, narko-kartel "Zetas" platio je mito od 4,5 miliona dolara za zaštitu i političke usluge funkcionerima iz najveće meksičke opozicione partije koja je na vlasti u meksičkoj državi Tamaulipas.

Po tvrdnjama meksičkog časopisa "Emekius", meksička vlada dozvolila je i grupi američkih tajnih agenata za borbu protiv droge i njihovih kolumbijskih doušnika da "operu" milione dolara u kešu za jednog moćnog meksičkog trgovca narkoticima i njegovog kolumbijskog snabdjevača kokainom.
List je objavio dijelove dokumenata u kojima se opisuje kako su se agenti Uprave za borbu protiv droge, kolumbijski trgovac koji je postao doušnik i oficiri meksičke savezne policije 2007. godine infiltrirali u narko-kartel Beltran Lejva i ćeliju pranja novca za kartel "Vale del Norte" u Meksiku. Grupa zvaničnika je elektronskim putem prebacila novac u banke u SAD, Kanadi i Kini i prokrijumčarila i oprala oko 2,5 miliona dolara u SAD.

"Narkorido"

U Meksiku postoji i muzički žanr koji veliča narko-dilere - takozvane "narkokorido" pjesme.

"Narko-koride" su bum doživjele 2009. godine, kada su braća blizanci Omar i Alfredo Valencuela snimila pjesme posvećene dvjema grupama i postavile ih na internet, jer ih radio-stanice ne dozvoljavaju. O kojoj vrsti pjesama je riječ svjedoči i tekst jedne od najpopularnijih balada o narko-bosu iz zloglasnog kartela Sinaloa, Ismaelu El Maju Zambadi, jednom od najtraženijih kriminalaca u Sjevernoj Americi: "Mi brinemo o El Maju, ovdje ga niko nije izdao, mi ostajemo, imamo AK 47-ice i bazuke oko vrata, otkinućemo im glave ako dođu, mi smo krvi žedni ludi ljudi, koji vole da ubijaju…"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana